Login za korisnike

Srce veće od ruku (Gavella)

Dramski tekst Elvisa Bošnjaka praizveden 2012. godine, u novoj, Gavellinoj produkciji i dalje pita može li se u srce ‘strpati’ više no što ruke mogu ponijeti? Mogu li oči ‘progutati’ više nego što nam život otkriva pogledu?

***

Drama Srce veće od ruku dio je ljubavne trilogije  Elvisa Bošnjaka koju čine još drame Hajdemo skakati po tim oblacima, te Voljeni i mrtvi (prema motivima koje je 2011. snimljen igrani film „Noćni brodovi“ u režiji Igora Mirkovića), a sam autor za nju kaže da je "djelo o ekskluzivnosti vlastitih osjećaja, pa i o sebičnoj želji za posjedovanjem drugoga".

Napisana 2005. godine, priča je to o dva bračna para usred ljubavnog četverokuta, a čije međusobne odnose možda ponajbolje ilustriraju replike:

ŽENA: Sretna sam, to je strašno!
MUŽ: Zašto sam tako nesretan?

U nemogućnosti realiziranja stvarnog odnosa svaki od Bošnjakovih anti-junaka stvara potpuno imaginarni odnos, živeći više u mašti s osobom koju nemaju, nego s osobom za koju ih veže stvaran život. Kako to obično biva u životu - niti ne primjećuju da njihov partner živi isti problem i da ih više stvari veže no što ih dijeli.

U toj mreži imaginarnog i stvarnog, opsesije se pretvaraju u gubitak identiteta, kojemu jedini lijek može biti prepoznavanje stvarnih partnera...

Drama je praizvedena 2012. godine u produkciji Bošnjakova teatra Playdrama, a u sezoni 2016/2017 dobit će i novu produkciju i to u zagrebačkoj Gavelli, a u režiji mlade Tamare Damjanović.

 

autorski tim
Tamara Damjanovićredatelj
Marita Ćopokostimograf
Zdravko Stolnikoblikovatelj svjetla
Elvis Bošnjakautor teksta

izvođači
Andrej DojkićPrijatelj
Barbara NolaŽena
Hrvoje KlobučarMuž
Tara RosandićPrijateljica

Odgovori