Naslovnica > PREDSTAVE > Plava boja snijega (Žar ptica)

Plava boja snijega (Žar ptica)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Kralj koji naređuje čak i snijegu, general koji vlada nasiljem, lijepa princeza i nepopustljivi pastir koji razmišlja vlastitom glavom napravit će pravu zbrku koju može riješiti samo mudrost dvorske lude.

Ovaj duhoviti igrokaz u stihovima napisao je Grigor Vitez, jedan od najčitaniji dječjih pisaca po kojem je ime dobila i najstarija nagrada za dječju knjigu u Hrvatskoj. Vitez je pisao pjesme za djecu i odrasle, radio je kao prevoditelj i urednik u izdavačkoj kući Mladost, a napisao je i svima dobro znane dječje priče kao što su: Ogledalce, Kako živi Antuntun, Razbojnik sa žutom pjegom...

U svim svojim pričama upoznaje nas s neobičnim likovima koji žive na neobičan način, pa tako i u igrokazu Plava boja snijega susrećemo likove šaljivih imena: kralj Karaslav, mudrac Kačkavalj, general Razbinos, princeza Krizantema, pastir Kaloper... i naravno, dvorska luda bez koje ni jedna dvorska igra ne može doći sretnom kraju.

U dalekom kraljevstvu vlada kralj Karaslav koji ima lude ideje i želi zapovijedati ne samo ljudima, nego i prirodom. Tako kralj naredi da ubuduće u njegovom kraljevstvu pada plavi snijeg, a svi oni koji budu tvrdili da je snijeg bijele boje osuđeni su na smrt. U središtu priče je nedopuštena ljubav između kraljeve kćeri, prinzece Krizanteme i pastira Kalopera. To što je Kaloper pastir, a Krizantema princeza možda i ne bi bilo toliko strašno, da Kaloper uporno ne tvrdi kako snijeg nije plave boje. Kralj je ljut zbog njegovog nepoštivanja zakona i osuđuje ga na smrt. Krizantema je neutješna, a dodatne probleme joj stvara  general Razbinos koji pokušava osvojiti njenu naklonost, i to na posve pogrešan način: svakome tko joj se približi želi razbiti nos. Svu ovu zbrku komentira dvorska luda za koju se čini da jedina nije luda. Pastir Kaloper stavljen je na kušnju- kako bi spasio život i dobio princezinu ruku mora odgovoriti na tri teška pitanja mudraca Kaškavalja. Hoće li u tome uspjeti? I hoće li kralj shvatiti da snijeg ipak nije plave boje?

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter