Search
Close this search box.

Plava boja snijega (Žar ptica)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Kralj koji naređuje čak i snijegu, general koji vlada nasiljem, lijepa princeza i nepopustljivi pastir koji razmišlja vlastitom glavom napravit će pravu zbrku koju može riješiti samo mudrost dvorske lude.
autorski tim funkcija
Leo Katunarićredatelj
Grigor Vitezautor teksta
Dženisa Medvedec Pecotićkostimograf
Zrinka Lukčeckoreograf
Dinka Jeričevićscenograf
Vesna Balabanićautor lutaka
Aleksandar Mondecaroblikovatelj svjetla
Mario Mirkovićskladatelj

Ovaj duhoviti igrokaz u stihovima napisao je Grigor Vitez, jedan od najčitaniji dječjih pisaca po kojem je ime dobila i najstarija nagrada za dječju knjigu u Hrvatskoj. Vitez je pisao pjesme za djecu i odrasle, radio je kao prevoditelj i urednik u izdavačkoj kući Mladost, a napisao je i svima dobro znane dječje priče kao što su: Ogledalce, Kako živi Antuntun, Razbojnik sa žutom pjegom...

U svim svojim pričama upoznaje nas s neobičnim likovima koji žive na neobičan način, pa tako i u igrokazu Plava boja snijega susrećemo likove šaljivih imena: kralj Karaslav, mudrac Kačkavalj, general Razbinos, princeza Krizantema, pastir Kaloper... i naravno, dvorska luda bez koje ni jedna dvorska igra ne može doći sretnom kraju.

U dalekom kraljevstvu vlada kralj Karaslav koji ima lude ideje i želi zapovijedati ne samo ljudima, nego i prirodom. Tako kralj naredi da ubuduće u njegovom kraljevstvu pada plavi snijeg, a svi oni koji budu tvrdili da je snijeg bijele boje osuđeni su na smrt. U središtu priče je nedopuštena ljubav između kraljeve kćeri, prinzece Krizanteme i pastira Kalopera. To što je Kaloper pastir, a Krizantema princeza možda i ne bi bilo toliko strašno, da Kaloper uporno ne tvrdi kako snijeg nije plave boje. Kralj je ljut zbog njegovog nepoštivanja zakona i osuđuje ga na smrt. Krizantema je neutješna, a dodatne probleme joj stvara  general Razbinos koji pokušava osvojiti njenu naklonost, i to na posve pogrešan način: svakome tko joj se približi želi razbiti nos. Svu ovu zbrku komentira dvorska luda za koju se čini da jedina nije luda. Pastir Kaloper stavljen je na kušnju- kako bi spasio život i dobio princezinu ruku mora odgovoriti na tri teška pitanja mudraca Kaškavalja. Hoće li u tome uspjeti? I hoće li kralj shvatiti da snijeg ipak nije plave boje?

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE