Naslovnica > PREDSTAVE > Oleanna (Scena Ribnjak)

Oleanna (Scena Ribnjak)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Mametove igre moći na Sveučilištu, uključivo s optužbama za seksualno zlostavljanje, stižu na scenu Ribnjak.

David Mamet jedan je od stožernih suvremenih američkih dramatičara, a jedna od ključnih tema kojima se bavi jest promjena odnosa moći, manipuliranje i dominiranje nad Drugim.

Iznimka nije ni Oleanna drama praizvedena 1992. na Cambridgeu, a za koju kritičari tvrde da ima najkompleksniji ženski lik u cijelom Mametovu dramskom opusu.

Tekst je naslovljen prema narodnoj pjesmi popularnoj među norveškim useljenicima u Ameriku, koji su tako nazvali i jednu od svojih kolonija u Pennsylvaniji. Tekst pjesme referira se na ekspaističku utopiju iz 19. stoljeća, a njezin je prepjev na engleski stekao veliku popularnost jer prema tvrdnjama kritičara predstavlja 'kritiku vizije idealne Amerike'.

Radnja u tri čina prati razvitak odnosa sveučilišnog profesora Johna i studentice Carol, koja postupno narušava, a na koncu i potpuno uništava njegov autoritet. Akademska titula Johna u početku čini superiornim, no prijetnjama i optužbama za seksualno zlostavljanje, Carol taj odnos mijenja, da bi sve na koncu završilo njegovim gubitkom kako ugleda, tako i posla, ali i potpunim urušavanjem privatnog života te na koncu rezultira Johnovom agresijom iz nemoći...

Praizvedbu su igrali William H. Macy i Rebecca Pidgeon, a Macy je uz Debru Eisenstadt zaigrao i u filmskoj  adaptaciji koju je 1994. režirao sam Mamet.

Hvaljenu londonsku produkciju predstave režirao je - Harold Pinter, a u njoj su igrali David Suchet i Lia Williams.

Prvu hrvatsku produkciju rečenog teksta producirala je još 1995. Mala scena, a režirao - Ivica Šimić.

U sezoni 2016/2017 isti tekst postavlja Scena Ribnjak, a igraju Darko Stazić i Sara Stanić.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter