Naslovnica > PREDSTAVE > Gaćice

Gaćice

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Njemačka farsa iz 1910. u osuvremenjenoj verziji iz pera komičara Stevea Martina na scenu HNK Šibenik stiže u režiji Nine Kleflin.
autorski tim funkcija
Carl Sternheimautor predloška
Steve Martinautor teksta
Pavle Karegaoblikovatelj zvuka
Josip Bakulaoblikovatelj svjetla
Sara Lovrić Caparinkostimograf
Branko Lovrić Caparinscenograf
Nina Kleflinredatelj
izvođači uloge
Armin ĆatićTheo Maske
Franka KlarićLouise Maske
Jakov BilićKlinglehoff
Mijo JurišićFrank Versati
Oriana KunčićGetrude Deuter
Sergej Mioč
Šime BubicaBenjamin Cohen

Die Hose njemačka su farsa ekspresionista Carla Sternheima iz 1910. godine.

Američki komičar i pisac Steve Martin odlučio je Sternheimov izvornik osuvremeniti i tako je 92 godine nakon nastanka izvornika, točnije 2002. nastala suvremena adaptacija naslovljena The Underpants iliti na hrvatskom - Gaćice. Tekst je praizveden na Off Broadwayu, odnosno na sceni Classic Stage Company gdje se zadržao jedva mejsec dana.

U Hrvatskoj ga pak u sezoni 2016/2017 na scenu HNK Šibenik postavlja Nina Kleflin, a službena najava predstave glasi ovako:

Ključni događaj je apsurdan: lijepoj mladoj ženi dok gleda paradu na ulici spadnu loše zavezane gaćice i pojedinci na ulici to primijete, ali ne reagiraju na to neposredno. Kada u svrhu popravljanja kućnih financija mladi par izvjesi oglas da iznajmljuje sobu, pojavi se prvo jedan, pa drugi zainteresirani. Ispostavi se da je soba samo izlika, jer oni su očarani prizorom palih gaćica, no svoje prave motive ne otkrivaju ni odmah ni otvoreno.

Razvija se zanimljiva socijalno-ljubavno-apsurdna igra među likovima, koja glumcima pruža sjajne mogućnosti oblikovanja uloga odnosno likova. Prema kraju drame situacija se zgušnjava uvođenjem daljnjih likova iz vanjskoga svijeta, a igru cijelo vrijeme potiče i podržava susjeda iz stana u istoj kući, prijateljica i savjetnica mlade žene kojoj se nezgoda dogodila.

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE