Naslovnica > PREDSTAVE > Veter v vejah borov

Veter v vejah borov

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Iz mariborskog SNG-a na Zlatni lav dolazi moderna adpatacija klasične japanske No-drame.
autorski tim funkcija
Barbara Rovanprevoditelj
Nebojša Pop Tasićdramaturg
David Orešičoblikovatelj svjetla
Janez Bostičlektor
Mirjana Djordjevićautor maski
Branko Rožmanskladatelj
Belinda Radulovićkostimograf
Branko Hojnikscenograf
Jernej Lorenciredatelj

No-drama tradicionalni je japanski oblik glazbenog kazališta, koji svoje korijene vuče čak iz 14. st, a u gotovo nepromijenjenom obliku izvodi se i danas. Muškarci igraju i muške i ženske uloge, a velik broj likova prikazuje se pod maskama. Izvedbe No-drame često traju po cijeli dan, a sastoje se od pet No-drama (koje su obično historijske tematike) između kojih se igraju kraći  humoristični oblici, tzv. kyōgen.

Međutim, nije rijetkost ni da se no-drame igraju u modernim, zapadnjačkim, inovativnim adaptacijima, a takva je i 'Veter v vejah borov' kojom će se SNG Maribor predstaviti na ovogodišnjem Zlatnom lavu.

Predstava se sastoji, poput tradicionalnih japanskih izvedbi od  četiri no-drame (Hachinoki, Kantan, Kumasaka, Sekidera Komachi) i kyôgena (Busu), okupljenih oko zajedničkog naslova.

No-drame se uglavnom kroz metaforične priče bave arhetipskim situacijama, te je za njih karakteristično da govore o borbi pojedinca s prolaznošću ljudske prirode, a u pričama se miješaju snovi, iluzije i svakodnevni život.

Sa starog japanskog drame okupljene u 'Veter v vejah borov' prevela je Barbara Rovan, a adaptaciju režirao Jernej Lorenci.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter