Login za korisnike

Hiša Bernarde Alba

Na festivalu komornog kazališta Zlatni lav gostuje predstava ‘Hiža Bernarda Albe’ u izvedbi Slovenskog ljudskog gledališča Celje i režiji Diega de Bree.

***

'Dom Bernarde Albe' posljednja je drama koju je napisao Frederico Garica Lorca, završio ju je 19. lipnja 1936. samo nekoliko mjeseci prije nego što će biti pogubljen. Drama je praizvedena tek 1945.

Radnja je smještena u ruralnu Španjolsku, točnije, u kuću u jednom andaluzijskom selu za vrijeme žalovanja. Žalovanje za preminulim suprugom u kući udovice Bernarde prema tradiciji traje osam godina, za to vrijeme ona potpuno kontrolira svojih pet neudanih kćeri  u dobi između 20 i 39 godina, zabranjujući im bilo kakve veze i odnose izvan kuće. U  kući vlada ljubomora i nadmetanje između sestara. Najstarija sestra Angustias, iako najružnija, zaručena je za Pepea el Romana, jedini muški  lik koji se niti u jednome trenutku na pojavljuje na pozornici iako se cijeli dramski zaplet stvara oko njega. Jedna od sestara, Martirio, zaljubljena je u Pepea i već je imala odnos s njim, koji je završio zbog uplitanja njezine majke. Adela, najmlađa sestra također je zaljubljena u Pepea i s njim odlazi na tajne sastanke dok ih Martirio ne zatekne i ne obzani cijelom kućanstvu. Bernarda zbog ukaljane časti svoje obitelji ubija Pepea pištoljem,  a Adela nakon što čuje pucnjeve odlazi u svoju sobu gdje se objesi...

autorski tim
Federico García Lorcaautor teksta
Diego de Brearedatelj

izvođači
Anica Kumerbaka Maria Josefa
Barbara MedvešekAngustias
Lučka PočkajPoncia
Manca OgorevcMagdalena
Minca LorenciMartirio
Nina IvanišinAdela
Tanja PotočnikAmelija

Odgovori

POVEZANE VIJESTI