Search
Close this search box.

Duša od krumpira

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
KMD 2015. godinu zaključuje scenskom adaptacijom hvaljenog romana Rade Jarka.
autorski tim funkcija
Rade Jarakautor teksta
Ivan Faktorautor videa
Ivana Ljepoticašaptač
Ivana Ljepoticainspicijent
Zoran Mihanovićoblikovatelj svjetla
Zrinka Lukčecsuradnik za scenski pokret
Dubravka Lošićscenograf
Paola Dražić Zekićskladatelj
Petra Dančevićkostimograf
Ozren Prohićredatelj

Scenska adaptacija trećeg romana, donsono četvrte prozna knjiga pjesnika, prozaika, kritičara i diplomiranog slikara Rade Jarka (1968), posljednja je premijera Kazališta Marina Držića u 2015. godini.

"Čitav roman napravljen je iz jedne vrste intertekstualnog čitanja, pa čak i intermedijalnog čitanja, generacijski sam to prepoznao preko Danila Kiša, Davidovića, Krleže, Buonarottija, Vojnovića do i jednog niza povijesnih i biografskih spisa (…). Čini mi se da je sve ono iz Jarkovog romana unutra, u predstavi, sve reference iz teksta su uključene. Ali kao što je sama ‘Duša od krumpira’ jedan esej o povijesti Dubrovnika, tako smo i mi napravili i jedan esej o tim istim temama u predstavi", kaže o predstavi redatelj Ozren Prohić.

Radnja je romana slijedeća:

U Dubrovniku se u ranu jesen 1949. kolo sreće ponovo zavrtjelo. Ljudi nestaju, odlaze u noći, bez obzira bili istaknuti partijici ili tzv. mali ljudi. Nekadašnjoj buržujskoj obitelji koja je ostala živjeti u vlastitoj vili zahvaljujući udaji lijepe nećakinje Petrunjele za partizanskog admirala Bolanču, sprema se promjena. U Grad se na motorkotaču, nitko ne zna zašto, vratio Mile Močibob, nekada domobran, a sada udbaš. Tijekom jednoga sudbonosnog dana iz perspektive devetnaestogodišnjeg, inteligentnog i senzibilnog Mirka saznat ćemo povijest i stradanje njegove obitelji, složene odnose među generacijama, bivšim buržujima i proleterima od kojih je svatko nekad bio gori, a nekad doli...

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE