Login za korisnike

Nije bila peta, bila je deveta

Talijanski crni humor u – Komediji.

***

Komedija premijerno postavlja tekst suvremenog talijanskog dramatičara rumunjskog porijekla Alde Nicolaja, autora tridesetak kazališnih i televizijskih djela podjednako rado igranih u autorovoj domovini kao i drugim europskim zemljama. Riječ je o jednoj od njegovih najuspješnijih komedija – dinamičnoj ljubavnoj zavrzlami s ljubavnim trokutom i zločinom u središtu u kojoj do izražaja dolazi autorov smisao za crni humor, grotesku i brojne paradoksalne komične situacije.

Iako se naslovom referira na slavne Beethovenove simfonije, u toj veseloj komediji Beethoven igra tek dekorativnu ulogu, a glavni je lik 'ljupka aždaja' Eva, atraktivna, intrigantna i misteriozna ljepotica koja, gdjegod se pojavi, ruši sve pred sobom.

To iskustvo prolazi i Bruno, ambiciozni prevoditelj kojemu Eva prvo u sudaru skrši automobil, zatim ga otpremi u bolnicu, a potom u zatvor, na što on odgovara potpunom zaslijepljenošću od ljubavi prema njoj. Nakon što Eva na glavu okrene Brunin stan, učini to i sa njegovim životom, tražeći novi dokaz ljubavi: ona je naime, udana i od Brune traži da njezinog muža Marija, koji pak ne zna cijeniti Evinu bezuvjetnu ljubav, što prije preseli na onaj svijet...

autorski tim
Aldo Nicolajautor teksta
Ivo Jurišaprevoditelj
Damir Mađarić redatelj
Dinko Appeltskladatelj
Marta Crnobrnjascenograf
Marija Šarić Bankostimograf

izvođači
Igor MešinBruno
Mila ElegovićEva
Zlatko OžboltMario

Odgovori