Sjajni momci

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Uigrani glumački trojac iz TV serijala 'Lud, zbunjen, normalan', zajedno se pojavljuje i u komediji Neila Simona o - ostarjelim komičarima.
autorski tim funkcija
Neil Simonautor teksta
Mustafa Nadarevićredatelj

The Sunshine Boys je drama Neila Simona praizvedena na Broadwayu 1972. te kasnije s adaptirana za film i televiziju.

Glavni su protagonisti drame komičarski duo Al Lewis i Willie Clark koji su nekoć bili prilično uspješan tandem poznat po imenom Sunshine Boys. No, tijekom 43-godišnje karijere animozitet između partnera postajao je sve veći pa su na koncu prestali razgovarati jedan s drugim. Jedanaest godina prije događaja u drami, Al je napustio show business, ostavljajući Willieja da se snalazi sam.

Willie se uz to, sada u poznim godinama, bori i s gubitkom pamćenja, ali tom usprkos prihvaća ponudu nećaka Bena da opet udruži snage s Alom za posebnu televizijsku emisiju posvećenu povijesti komedije. Willie i Al se nalaze u Williejevom stanu kako bi uvježbali svoj stari skeč o liječniku i porezniku, no susret od početka kreće krivo...

1975. godine ovaj je komična uspješnica adaptirana i u film. Prvobitno ga je trebao režirati Woody Allen, no posla se na koncu prihvatio Herbert Ross. Glavne uloge igrali su George Burns, Walter Matthau i Richard Benjamin, a film je uz brojne druge laude bio nominiran i za četiri Oscara,  no na koncu ga je osvojio samo George Burns za najbolju sporednu mušku ulogu.

1996. snimljen je i remake filma, a isti je režirao John Erman. Ostarjeli komičarski duo igrali su Woody Allen i Peter Falk dok je lik nećaka Bena pretvoren u ženu i dodijeljen Sarah Jessici Parker.

Bosanskohercegovačku produkciju Simonovog teksta na scenu je postavio Mustafa Nadarević, koji u njoj i igra uz Senada Bašića i Moamera Kasumovića inače stalne partnere iz televizijskog serijala Lud, zbunjen, normalan.

 

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE