Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Performance Studies International #15 u Zagrebu

Performance Studies International #15 u Zagrebu

Što je izvedba u politici i teatru, a što u jeziku, seksu, kulturi, sportu, managementu ili tehnologiji? I što kad tako široko definirana izvedba tj. performans – pođe po krivom: od govorne omaške preko recesije i propale revolucije do ekološke katastrofe? Tim i brojnim drugim pitanjima, bavit će se 500 vodećih znanstvenika i umjetnika iz cijelog svijeta, na konferenciji «Kriva izvedba / Misperformance – neuspjeh, neprilagođenost, krivo čitanje», u Zagrebu od 24. do 28. lipnja
Share on facebook
Share on twitter

15. svjetska konferencija Performance Studies International najveća je međunarodna konferencija iz područja humanističkih znanosti ikad održana u Hrvatskoj, ali i u široj regiji. Osim po veličini, intrigantnoj temi te činjenici da uz znanstveni ima i umjetnički program, konferencija PSi#15 bit će posebna i po svojoj otvorenosti prema širokoj javnosti.

Naime, uz predstavnike najznačajnijih svjetskih sveučilišta, od Berkleya i Harvarda, preko Princetona, Stanforda i Yalea, do Londona, Singapura, Sydneya  i Tokija, te umjetnike poput Tima Etchellsa, Faith Wilding, Karen Finley, Matthewa Goulisha, Lin Hixson, Fione Templeton, Sanje Iveković, Lois Weaver, Peggy Shaw, Katarzyne Kozyre  i brojnih drugih, program konferencije kupnjom jedne od dviju vrsta ulaznica mogu pratiti svi zainteresirani.

Uz to, kao najavu konferencije, njezini organizatori domaćoj javnosti daruju ekskluzivnu uvodnu raspravu - Prelude Panel - na kojoj će sedmero vodećih svjetskih teatrologa i teoretičara izvedbenih umjetnosti: Jill Dolan, Janelle Reinelt, Patrice Pavis, Joseph Roach, Hans-Thies Lehmann, Richard Gough i Nicola Savarese, govoriti o sličnostima i razlikama izvedbenih studija i teatrologije. Rasprava naslovljena: FRIENDLY FIRE: Theatre Studies and Performance Studies, a u kojoj će vlastitim pitanjima moći sudjelovati i publika, održat će se 24. lipnja u 10:30h u Zagrebačkom kazalištu mladih. Ulaz na Prelude Panel je - slobodan.

Konferencija će potom službeno biti otvorena posebnom izvedbom teksta Europa, Ivane Sajko u režiji Anice Tomić, te dvjema domaćim predstavama, Turbo folkom u režiji Olivera Frljića na sceni zagrebačkog HNK, te 1 siromašan i jedna 0 autora Gorana Sergeja Pristaša i Tomislava Medaka, na sceni Zagrebačkog kazališta mladih.

Tijekom četiri konferencijska dana, osim znanstvenog programa u užem smislu (s više od 300 predavanja), a koji će se odvijati u prostorima Arhitektonskog fakulteta, PSi#15 organizira i program posebnih programskih cjelina nazvanih - "smjene" (shifts). "Smjene" će otvoriti priliku za kreativnu suradnju i komunikaciju znanstvenika, teoretičara, kritičara i predstavnika umjetničke prakse povodom više od 40 izvedbi - kazališnih i plesnih predstava, performansa i različitih happeninga.

Posebno intrigantno bit će i samo zatvaranje konferencije, 28. lipnja u Zagrebačkom kazalištu mladih od 21h, nazvano GANGA PARTY. Riječ je o hibridnoj izvedbi koja će kombinirati koncert etno glazbe izvornih gangaša i gangašica iz Ciste Velike, Gruda, Imotskog i Rakitnog, s nastupima vodećih domaćih DJ-a i multimedijalnom prezentacijom.

Ulaznice za cjelokupni konferencijski program (a koji je u cijelosti dostupan na adresi www.psi15.com), kao i jednodnevne ulaznice, isključivo za umjetnički program ili tzv. shifte, bit će u prodaji od 19. lipnja u Zagrebačkom kazalištu mladih, te Kinu Europa.

U sklopu konferencije inozemnim će gostima biti predstavljen i showcase predstava Zagrebačkog kazališta mladih i Teatra &TD, kao i umjetničke organizacije Bacači sjenki, ali i niz predstavljanja knjiga, časopisa i izdavačkih kuća.

Organizatori konferencije su Centar za dramsku umjetnost, Sveučilište u Zagrebu (Arhitektonski fakultet, Filozofski fakultet i Akademija dramske umjetnosti), Zagrebačko kazalište mladih, Institut za etnologiju i folkloristiku te Studentski centar.

Članovi Organizacijskog odbora konferencije ugledni su znanstvenici i nastavnici Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Londonu i Sveučilišta Stanford (SAD).

Direktor konferencije je dr. sc. Marin Blažević (docent na Odsjeku za dramaturgju Akademije dramske umjetnosti), a predsjednica Organizacijskog odbora konferencije dr. sc. Lada Čale Feldman (redovita profesorica na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu).

Konferencija će se odvijati u prostorima Arhitektonskog fakulteta, Akademije dramskih umjetnosti, Zagrebačkog kazalište mladih, Hrvatskog narodnog kazališta, Teatra &TD i Kina Europa, a detaljne informacije o programu, kao i  o samoj organizaciji Performance Studies International dostupne su na adresi: www.psi15.com

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI