Search
Close this search box.

Gurre Lieder

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Prva cjelovita izvedba kapitalnog Schönbergova djela bit će - koncertna.
autorski tim funkcija
Arnold Schönbergskladatelj
Nikša Barezadirigent

Gurre Lieder Arnolda Schönberga  golema je kantata za pet opernih solista, naratora, zbor i veliki orkestar nastala prema poemi danskoga pisca Jensa Petera Jacobsena.

Gurre Lieder / Pjesme o Gurri, pričaju legendarnu dansku priču o dvorcu Gurre i srednjovjekovnoj ljubavnoj tragediji koja se u njemu dogodila, kada se danski kralj Valdemar bezglavo zaljubio u djevojku Tove, što ljubomorna kraljica Helvig nije mogla podnijeti, pa je dala ubiti mladu ljubavnicu svojega supruga. Poemu je Schönberg pročitao u njemačkome prijevodu 1903. i ona ga je zaintrigirala jer se literarni predložak poklopio s njegovom tadašnjom željom da napiše ciklus pjesama za sopran, tenor i klavir. Sljedećih se deset godina, pišući ostala djela, vraćao ciklusu koji je samo rastao i prerastao u golem oratorij, praizveden 1913. u Beču.

Oratorij Gurre Lieder smatra se jednim od najljepših i najzahtjevnijih glazbenih ostvarenja prošloga stoljeća u čiju realizaciju mora biti uključeno više od 300 izvođača, pa se njegova prva cjelovita izvedba u Hrvatskoj odvija uz pomoć Grada Zagreba te u suradnju četiriju najvećih gradskih glazbenokulturnih institucija; Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, Hrvatske radiotelevizije, Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskoga i Muzičke akademije.

Oratorij će biti izveden, pod ravnanjem maestra Nikše Bareze.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE