Search
Close this search box.

Liliom (SNG Ljubljana)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Predstavu o seksu bez zaštite, neuspješnim pljačkama, krvavim samoubojstvima, te neočekivanim povratcima iz smrti u život, u Ljubljani je režirala Selma Spahić.
autorski tim funkcija
Sandi Skokautor videa
Anja Pirnatasistent dramaturga
Jože Hradilprevoditelj
Thomas Steyaertkoreograf
Mirna Lerscenograf
Darinka Mihajlovićkostimograf
Draško Adžić skladatelj
Eva Kraševecautor adaptacije
Eva Kraševecdramaturg
Selma Spahićredatelj
Selma Spahićautor adaptacije
Ferenc Molnárautor teksta
Tatjana Staničautor adaptacije
Tatjana Staničlektor
Pascal Mératoblikovatelj svjetla
izvođači uloge
Aljaž JovanovićLiliom
Branko JordanFicsur
Gašper JarniLinzmann
Iztok Drabik JugMlađi policajac
Miranda TrnjaninLuiza
Nina IvanišinMari
Petra GovcMadam Muskat
Tina VrbnjakJuli
Tines ŠpikHugo
Veronika DrolcGospo Hollunder
Vojko ZidarStarejši policaj

Drama Liliom autorova je scenska adaptacija njegove vlastite pripovjetke Uspavanka. Nastao 1909. po narudžbi, Liliom je ujedno i najpoznatija drama Ferenca Molnára, koju je u svijetu dodatno proslavila adaptacija u mjuzikl Carousel, autorskog dvojca Rodgers & Hammerstein.

U središtu je radnje Liliom, nasilan i svadljiv upravitelj vrtuljaka koji se zaljubi u Julku, mladu sluškinju. Kad oboje ostanu bez posla, a Julka otkrije da je trudna, Liliom potajno pristane zajedno s prijateljem Ficsúrom, kriminalcem, sudjelovati u pljački a kako bi se domogao novaca potrebnih za uzdržavanje djeteta. Pljačka se pretvara u katastrofu, iz koje Ficsúr uspjeva pobjeći dok se Liliom ubija kako ne bi bio uhapšen i nakon smrti biva poslan u Čistilište. Šesnaest godina kasnije, dozvoljeno mu je da se vrati na Zemlju na jedan dan kako bi učinio neko dobro djelo za svoju kći, sad već tinejdžerku, a koju nikad nije upoznao…

Liliom je 12 godina nako praizvedbe s velikim uspjehom postavljen i na Broadwayu, a u njegovoj drugoj obnovi 1940. također u New Yorku, glavne su uloge igrali Burgess Meredith iIngrid Bergman. Uz niz filmskih adaptacija, 1945. Richard Rodgers i Oscar Hammerstein IInapisali su Carousel, glazbenu adaptaciju drame, koja je odmah postala jedan od velikih klasika glazbenog kazališta.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE