Macbeth (KMD)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Škotski kralj u dubrovačkom teatru.
autorski tim funkcija
Marko Marketskladatelj
William Shakespeareautor teksta
Danica Dedijerkostimograf
Zrinka Japunčićsuradnik za scenski pokret
Miljenko Sekulićscenograf
Matko Sršenredatelj

Naslovni lik najkraće i najkrvavije Shakespeareove tragedije je general u vojsci škotskog kralja Duncana. Vraćajući se iz okršaja s udruženim Norvežanima i Ircima, u šumi nailazi na vještice koje mu proriču skoru titulu kralja Škotske. Ne gubeći vrijeme, Macbeth u suradnji sa svojom Lady ubija kralja, a u ostatku drame izmjenjuju se krvoprolića, mjesečarenje i stravična ukazanja. Nakon što je pobio više ljudi nego Schwarzenegger u Komandosu, Macbetha stiže neumitan tragičan kraj.

Osim što je zaživio u dramskim i opernim izvedbama, te dao ime Faulknerovu romanu, Macbeth je sastavnica jednog od najpoznatijih praznovjerja kazališnog svijeta. Ako izgovorite ime drame naglas dogodit će vam se ovo.

Na scenu Kazališta Marina Držića u Dubrovniku u sezoni 2015/2016 Macbetha postavlja Matko Sršen koji o svom konceptu kaže ovo:

"Ono što sam ja pokušao saznati, a što graniči sa nesaznatljivim, to je pročitati Macbetha ne kao psihološki klasični lik, mada on to jest, nego kao znak, kao ulogu. I ta razlika između lika i uloge  nadam se da će u predstavi biti vidljiva i jasna. Mog Macbetha, ako smijem tako govoriti, igraju tri glumca, a sve to po onoj čarobnoj  formuli u kojoj  sam našao neki, možda i ovaj nesaznatljivi odgovor na pitanje tko su u toj ulozi  Macbethu suđenice koje mu proriču budućnost.

Jedini moj realni odgovor je bio da je to Macbeth sam sebi, ali kako je ovo utrojeni Macbeth onda su po toj čarobnoj formuli  i suđenice svi oni jedan drugome, kao i druga lica koja obnašaju tu ulogu vlasti. Jer tri su kralja u ovom komadu, tri su Macbetha, tri su antagonista. U toj čarobnoj formuli Shakespeare je, bar sam ja tako pročitao, opisao tu vjekovitu, ukletu borbu za vlast i to je ta uloga Macbetha. Mi smo svi svjedoci tih čari patimo od njih danas, a patit ćemo i ubuduće. Htio sam kroz ovo redateljstvo pokazati tu razrezbu strukture, suštine, kvintensencije vlasti po sebi".

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE