Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Uživo iz Londona: Théâtre de Complicite

Uživo iz Londona: Théâtre de Complicite

Pratite s nama uživo izvedbu novog projekta Théâtre de Complicite.
Share on facebook
Share on twitter

Britanski glumac i redatelj Simon McBurney filmskoj je publici poznat po ulogama u filmovima Harry Potter i darovi smrti, Zlatni kompas, Dečko, dama, kralj, špijunČarolija na mjesečini, dok je u kazališnim krugovima poznat kao osnivač kompanije Théâtre de Complicite, koja od 1983. živi na britanskoj kazališnoj sceni, i tijekom tog života priskrbila si je gotovo kultni status. Complicite je svoj najnoviji rad predstavio na prošlogodišnjem Edinburgh Fringeu - radi se o predstavi Encounter, koju ćete 1. ožujka moći pogledati uživo na službenim stranicama skupine, Youtube kanalu i Guardianovom web portalu.

Complicite je uvijek pokazivao interes prema dalekim kulturama, a prema riječima poznavatelja njihovog rada, ta fascinacija nepoznatim vrhunac je dosegla upravo u ovoj predstavi. Encounter se temelji na knjizi Amazon Beaming 
autora Petrua Popescua, koja prati slučaj fotografa National Geographica Lorena McIntyrea. McIntyre bio je dio tročlane ekspedicije koju je National Geographic poslao da otkriju izvor Amazone, do kojeg su ih doveli pripadnici plemenskih naroda koji obitavaju na tom području. O svojim iskustvima, dodiru s nepoznatim i potpunoj izolaciji od poznatog svijeta Loren McIntyre, napisao je dnevnik, sve je zabilježio fotoaparatom i okarakterizirao kao iskustvo koje mu je promijenilo život.

Dio procesa rada na predstavi bio je i odlazak samog redatelja/izvođača u prašumu - dio materijala temelji se i na njegovim zapažanjima iz prašume, koja u cijelosti možete pročitati ovdje. McBurney je putovanje odlučio prikazati isključivo zvukom - publika čitavu predstavu prati na slušalicama, a zvukom McBurney spaja priču o komunikaciji između McIntyrea i lokalnog šamana, koja je prema svjedočenjima ponekad bila i telepatijska, i publiku uspješno odvodi na druge razine svijesti. Kako će izgledati prijenos uživo predstave koja je namijenjena prvenstveno slušanju, a ne gledanju, tek ćemo sazanti.

Ukoliko ovaj McBurneyjev zvučno-izvedbeni eksperiment želite doživjeti uživo, predstava se naravno sprema na niz europskih festivala, a u lipnju ove godine gostovat će na Wiener Festwochen, što je za sad najbliža destinacija hrvatskim ljubiteljima kazališta.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE