Login za korisnike

Nove pustolovine Don Quijotea

Kakav je dramatičar nesuđeni gost Filozofskog teatra, Tariq Ali?

***

Tekst Nove pustolovine Don Quijotea iznenađenje je repertoaru Drame Hrvatskog narodnog kazališta, postavljen u suradnji s Filozofskim teatrom, a u režiji mladog Paola Tišljarića u novoj "maloj sceni" HNK-a, odnosno - Velikoj pokusnoj dvorani, koja je kao izvedbeni prostor inaugurirana u studenom prošle godine. Nesuđeni gost Filozofskog teatra, Tariq Ali, zagrebačkoj će se publici nakon niza gostovanja na Subversive Film Festivalu predstaviti svojim prvim dramskim tekstom, praizvedenim 2013. godine u njemačkom Essenu, a prošle godine objavljen u izdanju Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Ova reinterpretacija Cerevantesovog kanonskog romana o vitezu tužnog lika i njegovom vjernom pratitelju Sanchu Panzi otkriva svijet 21. stoljeća i promišlja važnost i jednakost svih ljudi - imigranata, vojnika, pjesnika i luđaka. Službena najava kaže da ja ansambl okupljen u nekonvencionalnom istraživanju pojma donkihotizam i svih njegovih značenja, a predstava problematizira pitanja individualne slobode, nametnutih svjetonazora, zadatosti ponašanja i uvriježenosti mišljenja

Tariq Ali je filozof, filmski autor i povjesničar rodom iz Pakistana. Među njegovih tridesetak knjiga ističe se Islamski kvintet, dostupan u bosanskohercegovačkim izdanjima, romaneskna pentalogija koja se bavi razdobljem pada islamske vlasti u Španjolskoj u 15. stoljeću, te publicistika Sukob fundamentalima i Bush u Babilonu ( s temom američke invazije Iraka i posljedica terorističkog napada 11. rujna) i Obamin sindrom.


Odgovori