Naslovnica > PREDSTAVE > Črčke

Črčke

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Nova vizualno-plesno-kazališna predstave za djecu iz radionice kolektiva VRUM.

Redateljica i koreografkinja Sanja Tropp Frühwald udružila je snage i osmislila koncept s finskom umjetnicom Katjom Kähkönen, slovenskom kiparicom Matejom Ocepek i Katjom Povše, nagrađivanom slovenskom lutkaricom.

Ova zaigrana i poetična predstava namijenjena je djeci od šest mjeseci do šest godina, a proučava način na koji djeca doživljavaju sebe i vlastito tijelo tijekom različitih stupnjeva odrastanja i razvoja. Predstava za cilj uzima razvoj zdrave tjelesne samosvijesti i samopoštovanja.  Polazište za umjetničko istraživanje i vizual predstave bili su originalnim crtežima na kojima su djeca crtala sama sebe, odnosno autoportretima nastalima do šeste godine života. Takav pristup donekle podsjeća na Ferlinovu predstavu Mi smo kraljevi a ne ljudi premijerno izvedenu prošlog svibnja, kojoj su polazište pak bili dječji verbalni iskazi.

O svom radu na ovoj predstavi redateljica i koreografkinja Sanja Frühwald zapisala je sljedeće:

Dječji crteži jedni su od najkreativnijih, ali i najapstraktnijih elemenata dječjeg izražavanja zbog čega su kao temeljna vizualna polazna točka predstavljali iznimno zanimljiv, humorističan, zabavan, ali i zahtjevan materijal. Iako smatram kako će upravo zbog toga predstava biti odlično prihvaćena i vrlo bliska najmlađima, ali i njihovim odraslima, koji će se svakako u njoj prepoznati, ne smijemo zaboraviti i važnu temu o kojoj predstava progovara, a to je percepcija vlastite tjelesnosti, kao i koncept samopoštovanja i samosvijesti koje treba poticati i njegovati od najranije dobi upravo kako bi naši najmlađi ostvarili puni potencijal koji nose u sebi i razvili se u zadovoljne, sretne i nasmijane mlade ljude.

Umjetnička organizacija VRUM osnovana je 2007. godine, a njezino djelovanje usmjereno je na produkciju i razvoj suvremenog plesa i suvremenih izvedbenih umjetnosti, a poseban interes posvećuju i razvoju mlade publike, zbog čega su i začetnici i koordinator platforme KLIKER, prve hrvatske platforme za razvoj suvremenog plesa za djecu i mlade. AEIOU, gledališče za dojenčke in malčke nezavisna je umjetnička organizacija osnovana 2010. godine u Sloveniji te 2013. godine u Finskoj koja se bavi vizualnim, lutkarskim i fizičkim kazalištem, kroz kombinaciju kazališta i drugih umjetničkih kategorija. Plesni Teatar Ljubljana prva je slovenska kazališna kuća koja razvija programe suvremenog plesa u slovenskoj prijestolnici već od 1984.

 

Odgovori