Search
Close this search box.

Malena

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Mislav Brečić nakon 16 godina vraća se u Gradsko dramsko kazalište Gavella predstavom 'Malena', kojoj je autor teksta i redatelj.
autorski tim funkcija
Jasenko Rasolautor video projekcija
Tanja Lackoscenograf
Mislav Brečićredatelj
Matija Ferlinkoreograf
Dubravko Mihanovićdramaturg
Marita Ćopokostimograf
Stanislav Kovačićautor glazbe
Zdravko Stolnikoblikovatelj svjetla

Mislav Brečić je 2000. godine u Gavelli postavio Koltesov tekst U samoći pamučnih polja, a publici je uglavnom poznat kao dramski pisac i redatelj mnogobrojnih radio-drama na Hrvatskom radiju, na kojem je i stalno zaposlen. Brečić je kazališnu režiju diplomirao u Utrechtu, a višeputa bio je nominiran za Nagradu hrvatskog glumišta, koju je osvojio 2014. godine. Iste te 2014. bio je nominiran za Teatar.hr Nagradu publike za najbolji dramski tekst (Ispočetka, premijerno izveden 2014. u režiji autora i produkciji Teatra Exit).

Ovim novim dramskim tekstom GDK Gavella nastavlja praksu izvođenja barem jednog suvremenog hrvatskog dramskog teksta godišnje, a službena najava predstave kaže:

Sin i Malena, centralni likovi ove ljupke urbane epopeje, lutaju zbiljskim i izmaštanim prostorima, praćeni Zborom - predstavnikom naroda koji, tražeći rješenje svog nezadovoljstva, upire prstom, zahtjeva, nameće i odbacuje, različite ideje i koncepte. Jedna od njih je i terorizam, s čijim metodama i učincima Brečić vodi originalnu, otvorenu polemiku, lišenu optužbe, i možda upravo zato toliko humanu. Posrijedi je obrat u orijentaciji same oštrice društvene kritike: "Uzrok našeg nezadovoljstva trebamo potražiti u nama samima.", misao je upisana u temelje ovog scenskog tkiva. U tom smislu,"Malena" je i poziv na promjenu, ali ne izvanjsku, već unutrašnju, i to promjenu koja se postiže - romantično, reći će neki - ljubavlju. U središtu Brečićeve drame upravo je ljubav, lišena ukalupljenosti (malo)građanskih formi i nametnutnih stereotipa; ona je ovdje kreativna i pokretačka snaga, uz njenu se pomoć imamo snage mijenjati.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE