Naslovnica > PREDSTAVE > Dobro tijelo

Dobro tijelo

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Nakon što je na scenu izvela vagine, američka feministkinja, performerica i autorica, Eve Ensler odlučila se pozabaviti i ostatkom ženskog tijela. Tekst je praizvela još 2003. na Brijunima, a sad 7 godina kasnije u Zagreb ga dovode Rada Borić i Sanja Vejnović
autorski tim funkcija
Eve Enslerautor teksta
Rada Borić producent
Iva Peter - Dragansuradnik za scenski pokret
Dubravka Crnojević-Carićredatelj
Sanja Vejnovićizvršni producent

Eve Ensler, već i vrapci na grani znaju svjetsku je slavu stekla svojim tekstom 'Vagini monolozi' nastalim temeljem intervjua sa 200 žena različitih uzrasta i socijalnih grupa iz svih krajeva svijeta, koje su autorici povjerile svoj odnos spram vlastitog reproduktivnog organa. Monolozi su nakon praizvedbe u podrumu jednog kafića u u Greenwich Villageu u kratkom roku prevedeni na više od 30 jezika, a godišnje se izvode u više od 150 profesionalnih kazališta diljem sveta, pa tako i u Hrvatskoj, kao dio programa obilježavanja V-dana iliti V-daya.


Eve Ensler @ One on One with Riz Khan

No, kako kaže sama autorica:

Nakon 'Vagininih monologa' osjećala sam se napokon jako dobro sa svojom vaginom. No onda sam najednom, u garderobi u ogledalu ugledala svoj trbuh. Postala sam opsjednuta njime, trošila ogromno vrijeme pokušavajući ga izravnati i popraviti. Pitala i druge žene imaju li sličnih problema. Neke su priznale da mrze svoj trbuh, druge svoje oči, nos, grudi. Ispostavilo se da žene svugdje u svijetu mrze barem jedan dio svoga tijela, osim nekolicine iz Afrike. Upitala sam se zašto mrzimo svoje tijelo, zašto trošimo sate i dane razmišljajući, mučeći se, opsesivno se pokušavajući promijeniti, mrcvareći se dijetama i liposukcijom. Shvatila sam da je nama ženama dano tijelo koje možemo terorizirati i kontrolirati i koje nam u potpunosti zaokuplja pažnju, dok muškarci vladaju svijetom.

Ensler je stoga opet posegnula za prokušanom metodom i uputila se intervjuirati žene dilem svijeta - od djevojaka u kampovima za mršavljenje , mladenke koja je prošla gomilu plastičnih operacija, do bivše urednice Cosmopolitana, Helen Gurley Brown i Isabelle Rosellini, a rezultat je bio tekst 'Dobro tijelo' koji je sama praizvela - na Brijunima.

Naime, upravo je tamo Ensler ljetovala punih 9 godina prije no što je Lenki Udovički odlučila povjeriti režiju praizvedbe svog novog teksta, 2003., a koji je u njezinoj vlastitoj interpretaciji na Broadwayu premijeru imao više od godinu dana kasnije - u studenom 2004.

Za novu domaću produkciju 'Dobrog tijela' zaslužne su pak poznata domaća ženska aktivistkinja Rada Borić, kao producentica i Sanja Vejnović kao izvršna producentica, ali i jedna od glumica.  Uz nju će priču o ženskoj opsesiji tijelom zaigrati i Mila Elegović te Dubravka Crnojević-Carić, koja potpisuje i režiju predstave.

A kako će se predstava referirati na domaću stvarnost, objašnjava za kraj, sama Eve Ensler:

Postoje dva tipa hrvatskih žena: jedne su strahovito ospjednute svojim tijelom, kao i žene u cijelom svijetu. S druge strane intervjuirala sam ženu koja kaže: Pušim 30 cigareta dnevno, imam preko 30 godina, mučim se da razlikujem 'dobro i loše salo', nemam pojma kako bi moje tijelo trebalo izgledati, ali jednostavno se osjećam dobro...i nije me briga.


Odgovori

Share on facebook
Share on twitter