Naslovnica > PREDSTAVE > Dom Bernarde Albe

Dom Bernarde Albe

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Najveća ženska filmska zvijezda mlađe generacije, Tihana Lazović, na kazališnim daskama HNK Zadar u režiji Dražena Ferenčine.
autorski tim funkcija
Federico García Lorcaautor teksta
Sanja Petrovskisuradnik za scenski pokret
Dražen Ferenčinaredatelj
Dinka Jeričevićscenograf
Ivo Nižićoblikovatelj svjetla
Nebojša Lakićskladatelj
Marija Šarić Bankostimograf

'Dom Bernarde Albe' posljednja je drama koju je napisao Frederico Garica Lorca, završio ju je 19. lipnja 1936. samo nekoliko mjeseci prije nego što će biti pogubljen. Drama je praizvedena tek 1945.

Radnja je smještena u ruralnu Španjolsku, točnije, u kuću u jednom andaluzijskom selu za vrijeme žalovanja. Žalovanje za preminulim suprugom u kući udovice Bernarde prema tradiciji traje osam godina, za to vrijeme ona potpuno kontrolira svojih pet neudanih kćeri  u dobi između 20 i 39 godina, zabranjujući im bilo kakve veze i odnose izvan kuće. U  kući vlada ljubomora i nadmetanje između sestara. Najstarija sestra Angustias, iako najružnija, zaručena je za Pepea el Romana, jedini muški  lik koji se niti u jednome trenutku na pojavljuje na pozornici iako se cijeli dramski zaplet stvara oko njega. Jedna od sestara, Martirio, zaljubljena je u Pepea i već je imala odnos s njim, koji je završio zbog uplitanja njezine majke. Adela, najmlađa sestra također je zaljubljena u Pepea i s njim odlazi na tajne sastanke dok ih Martirio ne zatekne i ne obzani cijelom kućanstvu. Bernarda zbog ukaljane časti svoje obitelji ubija Pepea pištoljem,  a Adela nakon što čuje pucnjeve odlazi u svoju sobu gdje se objesi...

Ovaj Lorcin tekst je po prvi put u HNK Zadar postavljen davne 1974. godine u režiji Petra Šarčevića, a najnoviju produkciju režira Dražen Ferenčina.

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE