Naslovnica > PREDSTAVE > Dobri vojak Švejk

Dobri vojak Švejk

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Neobične događaje svima najdražeg vojnika iz Prvog svjetskog rata možete pogledati u kazalištu Komedija, u režiji Damira Lončara i s Vidom Balogom u glavnoj ulozi

Prvo su ga proglasili političkim protivnikom, zatim luđakom, a zatim pacijentom koji pati od reume,  no ipak, sve to ga nije sprječavalo da se pridruži austro-ugarskoj vojsci, prvo u jedinici Otta Kattza, a zatim i onoj pukovnika Lukaša. A kada se konačno trebao zaputiti u Galiciju na frontu, slučajno je zakasnio na vlak, a zatim nizom nesretnih slučajeva bio priveden od vlastite vojske koja ga je zamijenila za ruskog neprijatelja.

Postoji jedan jedini vojnik koji je sposoban učniti sve navedeno, ali i štošta gore, a to je legendarni Švejk, najpoznatiji lik češkog satiričnog pisca Jaroslava Hašeka, koji je nastao kao autorova reakcija na zbivanja tijekom Prvog svjetskog rata, i čije doživaljaje i avanture autor, zbog prerane smrti od tuberkuloze, nikad nije mogao dovršiti.

Za adaptaciju i režiju Dobrog vojnika Švejka odlučio se i Damir Lončar u gradskom kazalištu Komedija, a naslovu ulogu tumačit će Vid Balog. Kako autori kažu:

Dobri vojak Švejk postao je metaforom preživljavanja narodnog duha i mudrosti. Švejk je tijekom rata bio pripadnik austrougarske vojske, a u želji da preživi bavio se raznim, pa čak i protuzakonitim radnjama. Specifičan Hašekov humor, satirička oštrica koja kroz pučki intoniran Švejkov humor koji ne zazire od banalnosti i vulgarizama, zasijeca duboko u tkivo društva razotkrivajući licemjerje, nepravdu i nehumanost i danas je podatan scenski materijal.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter