Search
Close this search box.

Priča o Bljaksonima ili zašto treba dobro jesti

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
O pogubnosti koncepta fast-fooda ne samo po zdravlje nego i po obiteljski život...
autorski tim funkcija
Anja Đurinovićsuradnik za scenski pokret
Hrvoje Zalarautor teksta
Hrvoje Zalarredatelj

Djevojčica Dunjaživi ispunjeno i veselo djetinjstvo... ide u školu, bavi se plesom i glazbom, i kad ima vremena odlazi u posjetu svojoj staroj bakici koja joj s ljubavlju priprema „stara“ jela kako bi njezina unuka bila zdrava. Ali vrag, koji u današnje vrijeme nije gadna kreatura nego agresivni trgovac, Dunju navuče na moderna jela koja ne oduzimaju vremena i koja se mogu jesti svuda: vragburgeri, paklenski pomfriti i krampus kole...Dunja se pretvori u bljaksonicu! Okus bakinih jela izgubi svaki čar, postane bezvoljna, prestane se baviti plesom...ali na svu sreću, bakica ima lijek: krepku pileću juhicu!

Kratki ej to sadržaj predstave Priča o Bljaksonima, a koja - kako kaže njezin autor - Hrvoje Zalar, problematizira čudnovati odnos koji današnje društvo ima prema hrani.

"S jedne strane raznorazne kuharice su najprodavanije knjige, emisije koje govore o kulinarstvu su među najgledanijim emisijama, poznati kuhari su TV-zvijezde koji nas nasmiješeni, držeći  pladnjeve, pozivaju da uživamo u njihovoj umjetnosti kuhanja...a, zapravo, kako se danas jede? Dovoljno je baciti pogled na ulicu. Svi nekud žure, držeći komad fast fooda u rukama. Često i razne grickalice postaju najvažniji obrok u danu. To rade odrasli, ali i djeca dolazeći ili odlazeći iz škole. Ta hrana, agresivno reklamirana u svim medijima formirala je i dječji ukus. Razna kuhana jela, variva, gulaši postaju nepoželjni, postaju bljak!", kaže Zalar, ali ističe kako s fast foodom postoji još jedan problem:

"Fast food nije samo hrana koja se brzo priprema (ni za kuhanje špinata ili blitve ne treba puno vremena), nego je to hrana koja se brzo jede! Kuhinjski stol za kojim je obitelj blagovala bio je mjesto razgovora, rješavanja problema, proslave i tugovanja. Danas je on tek manje ili više raskošan stalak za vazu. Ako se i jede u kuhinji, jede se najčešće stojeći uz hladnjak i nitko ni sa kim ne razgovara."

Predstava je namijenjena djeci od 4 do 12 godina.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE