Naslovnica > PREDSTAVE > Bljesak zlatnog zuba

Bljesak zlatnog zuba

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Debitantski tekst Mate Matišića, 30 godina nakon nastanka stiže na repertoar duplo starije Komedije.

Dramski prvijenac Mate MatišićaNamigni mu, Bruno! iz 1985. godine, praizveden je dvije godine kasnije pod naslovom Bljesak zlatnog zuba te označio početak velike i plodne Matišićeve spisateljske karijere. Drama je podnaslovljena 'gasterbajterska kronika', a prati dvije obitelji suočene, svaka na svoj način, s teškim životom obilježenim gastarbajterskim brakovima i njihovim posljedicama, tradicionalnom ulogom muškarca i žene u selu Ričice u Imotskoj krajini, pa i turbulentnim političkim vremenima.

Zlata - šesnaestogodišnja kćerka Truse i gastarbajtera Stipe - zatrudnjela je sa lolaknim vjetropirom Svetom, koji nosi kožnu jaknu, sanja o osnivanju rock benda, bavi se 'mutnim' poslovima i zbog toga ima problema s lokalnom policijom. Zlatu u tom stanju pod svaku cijenu treba udati, bilo za oca njezina djeteta, bilo za priglupog, ali bogatog seoskog starog momka, koji je kako bi privukao djevojke, iščupao nekoliko prednjih zubi i umjesto njih stavio zlatne.

S druge strane, pratimo tužnu sudbinu starca Nine, čiji sin pogiba, a iza njega ostaju mlada žena i mali sin. Nesposoban za rad, starac Nina ogorčen je i na Boga i ljude, dok mlada snaha ruši uobičajene seoske norme i zajedno s djetetom odlazi u Njemačku na rad...

Produkcijom ovog teksta zagrebačko kazalište Komedija obilježit će 65 godina postojanja.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter