Search
Close this search box.

Noć pjeva pjesme svoje

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Najpoznatijeg norveškog dramatičara nakon Henrika Ibsena zovu majstorom minimalističkih formi, a kako to izgleda možete vidjeti na komornoj sceni Zagrebačkog kazališta mladih.
autorski tim funkcija
Dalibor Vitasasistent kostimografa
Stefani Jamnickiprevoditelj
Dora Mačekprevoditelj
Dino Mustafićredatelj
Jon Fossetekst
Frano Đurovićskladatelj
Aleksandar Sale Čavlekoblikovanje svjetla
Dragutin Brozscenograf
Damir Klemenićscenski pokret
Željka Udovičić Pleštinadramaturg
Doris Kristićkostimograf
izvođači uloge
Damir ŠabanOtac
Danijel LjubojaBasti
Doris Šarić - KukuljicaMajka
Frano MaškovićMladi muškarac
Nina ViolićMlada žena

Jon Fosse suvremeni je norveški dramatičar koji se pisanjem za kazalište počeo baviti gotovo slučajno, premda su njegove romane odlikovali upravo kazalištu svojstveni postupci – likovi koji govore u prvom licu, pažnja pridavana govornom jeziku, situacije u kojima se ne otkriva više od od onog što se događa u danom trenutku, a radnja se razvija kroz međusobne odnose likova. Sam kaže da kazalište, barem ono norveško, opterećeno Ibsenom, ne voli, a prije nego što su upustio u pisanje za kazalište napisao je sedam proznih djela, romana i zbirki pripovjetki, te tri zbirke poezije. Zovu ga majstorom minimalističke forme, a u Hrvatskoj se prvi put pojavio 2003. u HNK Split s 'Varijacijama o smrti' u režiji Nenni Delmestre.

'Noć pjeva pjesme svoje' još je jedna Fosseova studija ispraznih odnosa i nemogućnosti dokidanja istih. Trokut glavnih likova čine muž, žena i njen ljubavnik, a osim njih u predstavi se pojavljuje i roditeljski par. Tekst je krajnje pojednostavljen, čime istovremeno dobiva poetsku dimenziju, a redatelj Dino Mustafić odlučio je i da takvoj reduciranosti najbolje pristaje mala dvorana ZeKaeMa Miško Polanec.

Glavna odlika Fosseovog komada je ravnodušnost kojom likovi pristupaju događanjima oko njih, te tako odsutnost bilo kakve nade u bolju sutrašnjicu rezultira i mučnim raspletom – samoubojstvom muža, neuspjelog pisca, koji se u trenutku kad misleći da ga supruga s kojom nije uspio ostvariti nikakvu komunikaciju napušta, ne znajući da je odlučila ostati, ubija.

'Noć pjeva pjesme svoje', osim što je prva zagrebačka režija koju je ostvario sarajevski redatelj Dino Mustafić, u Hrvatskoj najpoznatiji po radu u Rijeci, ujedno je i prva ovosezonska predstava novopridošlice u ZeKaeMov ansambl Nine Violić, kojoj to doduše nije i prva predstava na Zekaemovim daskama, jer je već gostovala u 'Kraljevu' Paola Magellija te 'Hamperu' Renea Medvešeka.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE