Naslovnica > PREDSTAVE > Patka, smrt i tulipan

Patka, smrt i tulipan

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Slovenski lutkari inspirirani slikovnicom Wolfa Erlbrucha odlučili su djeci približiti kompleksnu tematiku smrti kroz poetično kazalište sjena.
autorski tim funkcija
Veronika Simonitiprevoditelj
Federica Ferrarioblikovatelj lutaka
Jera Ivancautor stihova
Irena Androjna Mencingerlektor
Pija Bodlajproducent
Fabrizio Montecchiredatelj
Fabrizio Montecchiscenograf
Fabrizio Montecchioblikovatelj svjetla
Wolf Erlbruchautor
Mitja Vrhovnik Smrekarskladatelj

Wolf Erlbruch, višestruko nagrađivani njemački ilustrator i spisatelj, autor je slikovnice Patka, tulipan i smrt, adaptirane u različitim medijima, uključujući i animirani film Matthiasa Bruhna.

Kazališnu verziju moći ćete pogledati u programu 48. PIF-a i izvedbi Kazališta lutaka iz Ljubljane. Kazalište je na prošlogodišnjem festivalu briljiralo predstavom Mali daždevnjak ide preko ceste redatelja Matije Solcea, a potpuno drugačiju estetiku kazališta sjena inspiriranu ilustracijama Wolfa Erlbrucha donosi nam predstava u režiji Fabrizija Montecchija.  Glazbu potpisuje Mitja Vrhovnik Smrekar, domaćoj publici poznat kao stalni suradnik Ivice Buljana.

Sjene su za čovjeka oduvijek most između života i smrti, tvrdi redatelj u najavi predstave. Na ležeran i nježan, no duhovit način lutkari nas suočavaju s teškim pitanjima koja djeca često postavljaju, a roditelji često izbjegavaju. Priča Patka, smrt i tulipan govori o smrti. Kroz neobično prijateljstvo patke i smrti koje s vremenom postane čvrsto i iskreno, unatoč početnom nepovjerenju, djeca uče da je smrt također sastavni dio života.

S obzirom na zahtjevnu tematiku predstavi, prilikom prikazivanja ove predstave u ljubljanskom kazalištu lutaka slijedi i razgovor i radionice za djecu i za odrasle, u kojima sudjeluju lutkari, ali i razvojni psiholozi, što je u Hrvatskoj zasad – nepoznata praksa. Nažalost, na PIF-u se takav razgovor neće odviti, ali sama informacija može biti poticaj domaćim dječjim kazalištima da promisle i o tom aspektu djelovanja.

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE