Naslovnica > PREDSTAVE > Patka, smrt i tulipan

Patka, smrt i tulipan

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Slovenski lutkari inspirirani slikovnicom Wolfa Erlbrucha odlučili su djeci približiti kompleksnu tematiku smrti kroz poetično kazalište sjena.

Wolf Erlbruch, višestruko nagrađivani njemački ilustrator i spisatelj, autor je slikovnice Patka, tulipan i smrt, adaptirane u različitim medijima, uključujući i animirani film Matthiasa Bruhna.

Kazališnu verziju moći ćete pogledati u programu 48. PIF-a i izvedbi Kazališta lutaka iz Ljubljane. Kazalište je na prošlogodišnjem festivalu briljiralo predstavom Mali daždevnjak ide preko ceste redatelja Matije Solcea, a potpuno drugačiju estetiku kazališta sjena inspiriranu ilustracijama Wolfa Erlbrucha donosi nam predstava u režiji Fabrizija Montecchija.  Glazbu potpisuje Mitja Vrhovnik Smrekar, domaćoj publici poznat kao stalni suradnik Ivice Buljana.

Sjene su za čovjeka oduvijek most između života i smrti, tvrdi redatelj u najavi predstave. Na ležeran i nježan, no duhovit način lutkari nas suočavaju s teškim pitanjima koja djeca često postavljaju, a roditelji često izbjegavaju. Priča Patka, smrt i tulipan govori o smrti. Kroz neobično prijateljstvo patke i smrti koje s vremenom postane čvrsto i iskreno, unatoč početnom nepovjerenju, djeca uče da je smrt također sastavni dio života.

S obzirom na zahtjevnu tematiku predstavi, prilikom prikazivanja ove predstave u ljubljanskom kazalištu lutaka slijedi i razgovor i radionice za djecu i za odrasle, u kojima sudjeluju lutkari, ali i razvojni psiholozi, što je u Hrvatskoj zasad – nepoznata praksa. Nažalost, na PIF-u se takav razgovor neće odviti, ali sama informacija može biti poticaj domaćim dječjim kazalištima da promisle i o tom aspektu djelovanja.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter