Naslovnica > PREDSTAVE > Sušak, Sušak (čakavski mjuzikl)

Sušak, Sušak (čakavski mjuzikl)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Povijest Sušaka, nekoć grada za sebe, a danas dijela Rijeke - ispričana kroz mjuzikl.

Ja znan da je vilica pirun
Ja znan da je zasun kračun
Ja znan da je čaša žmulj
I znan de je dugme botun,
A ča zna on, od mojga niš ne zna
A ča zna on?! Navadit se ne da

"Radnja mjuzikla Sušak, Sušak odvija se u jednoj oštariji od kasnih 30-ih prošlog stoljeća, preko Drugog svjetskog rata i ujedinjenja Rijeke i Sušaka pa do ranih 70-ih, kada se već uvelike osjetilo nestajanje identiteta Sušaka, koji se polako gubio pripojenjem Rijeci, odnosno gradu koji se u momentu pripojenja 1948. još uvijek zvao Fiume.", kažu autori mjuzikla kojim HNK Rijeka otvara sezonu 2015/2016.

Naime, Sušak je danas samo dio grada Rijeke, no nekoć, kada je na Rječini postojala granica između Italije i tadašnje Jugoslavije, bio grad za sebe. Priču o njegovoj povijesti i duhu u formi čakavskog mjuzikla odlučila su ispričati dvojica Sušačana, tekstopisac Mensur Puhovac dugogodišnji zborist u riječkom HNK, te skladatelj Olja Dešić.

Pod režijskom palicom Edvina Liverića u predstavi nastupaju članovi Hrvatske i Talijanske drame, te zbora i orkestra Opere, a pridružuje im se i nekadašnje reality, a danas estradno ime, Damir Kedžo.

'Čitava se radnja vrti oko jednog kolodvora koji je poprilično nesretno otvoren 1939. te jednako tako nesretno i srušen bagerima 2008. zbog prolaska ceste D-404. Zanimljivo je da ni u jednom od tih slučajeva nije konzultirano građanstvo i sve se događalo samovoljom gradskih vlasti, bilo tadašnje ili ove današnje. No u mjuziklu se ne kritiziraju samo vladajući, već i mi sami koji živimo u ovim krajevima. Mi, žitelji Primorja, kao da nismo svjesni veličine i povijesnog značaja svoga grada pa se često u tom melting potu ponašamo kao slučajni prolaznici', kaže Liverić.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter