Login za korisnike

Pečat

Život dvojice službenika neobičnog režima se izobliči kad na snagu stupi novi zakon koji moraju provesti nad nedužnom ženom.

***

Mladi autor Borna Vujčić posvetio je dramu Pečat svojem ocu Borislavu Vujčiću, piscu i suosnivaču Kazališta Ulysses, koji je preminuo prije deset godina.

Drama je nastala kao kratki dramski tekst na zadanu temu pravde, koji je napisao povodom natječaja za projekt Regionalne mreže akademija, koja uključuje i zagrebačku.

Kako sam autor objašnjava:

'Radnja 'Pečata' smještena je u birokratski, politički i državnički milje u kojem promatram funkcioniranje ideala pravde. Tu pravdu doživljavam kao obećanje koje se često čulo tijekom povijesti, a koje se znalo iznevjeriti, kao nešto u što su se mnogi kleli te su je koristili kao lijepu riječ za postizanje puno samodopadnijih ciljeva. Taj povijesni narativ bio mi je jako zanimljiv i išao sam ga prikazati u okviru distopije u kojoj je pravda glavna vrijednost jedne fiktivne države i jednog režima koji svoju vlast i djelovanje zasniva na temelju preraspodjele, odgovarajući na pitanje što je pravedno. Takav sustav provode likovi u čiji život dolazi građanka koja po novodonesenom zakonu mora podnijeti značajnu žrtvu za drugoga jer je to proglašeno pravednim.'

Tekst u cijelosti možete pročitati ovdje, a za Ulyysses ga režira mlada redateljica Lea Anastazija Fleger.

 

autorski tim
Lea Anastazija Flegerredatelj
Marta Crnobrnjascenograf
Irena Šušackostimograf

izvođači
Goran GrgićAleksej
Katarina StrahinićIvana
Silvio MumelašJosip

Odgovori

POVEZANE VIJESTI