Mamma mia!

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Najdugovječniji jukebox mjuzikl u kratkom je roku dobio tri regionalne licencne produkcije, od kojih je zagrebačka - najmlađa.
autorski tim funkcija
Benny Anderssonautor glazbe
Björn Ulvaeusautor glazbe
Catherine Johnsonautor teksta
Mario Staninoblikovatelj tona
Igor Barberićredatelj
Igor Barberićkoreograf
Zlatko Kelnerićinscipijent
Krešimir Batinićkorepetitor
Bojan Valentićplesni voditelj
Dinko Appeltdirigent
Marta Crnobrnjaasistent scenografa
Dražen Bratulićprevoditelj
Mirjana Zagoreckostimograf
Miljenko Bengezoblikovatelj svjetla
Dinka Jeričevićscenograf

Mamma mia je jukebox mjuzikl za koji je libreto napisala britanska autorica Catherine Johnson prema ideji producentice Judy Craymer u suradnji s članovima grupe ABBA. Temelji se na pjesmama rečene švedske pop/dance grupe iz 70-tih godina prošlog stoljeća, a od praizvedbe 1999. godine do trenutka pisanja ovog teksta pogledalo ga je više od 54 milijuna ljudi, te je 2008. pretvoren i u istoimeni film.

ABBA-ina pjesmarica i hitovi poput Mamma Mia, Lay Your Love On Me, Honey, Honey, Our Last Summer te The Winner Takes It All - nakalemljeni su na priču smještenu na grčki otok Kalokairi. Mlada Sophie koja tamo živi s majkom udaje se te želi da ju otac odvede do oltara. No, ni ona ni majka ne znaju tko joj je zapravo otac, pa Sophie na vjenčanje bez majčinog znanja poziva tri 'osumnjičena' kandidata. Kako se radnja zapliće otkrivaju se tajne ljubavi i vrijednosti prijateljstva.

Londonsku praizvedbu režirala je Phyllida Lloyd, a koreografirao je Anthony Van Laast. Predstava je bila nominirana za 4 Oliviera, a slavila je tek Jenny Galloway u najboljoj sporednoj ulozi.

Dvije godine kasnije, gotovo identična produkcija preselila se i na Broadway, no premda je tamo ostala bez ikakvih nagrada, u trenutku dok ovo pišemo službeno je osmi najdugovječniji mjuzikl u broadwayskoj povijesti, te apsolutni rekorder među onima koji spadaju u kategoriju jukebox predstava.

Ista je redateljica potpisala i filmsku adaptaciju iz 2008. godine koju je producirao Tom Hanks (!), a u kojoj su briljirali Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth i Stellan Skarsgård.

https://www.youtube.com/watch?v=F_4yQAgO-8E

Komercijalni uspjeh izvorne produkcije rezultirao je i cijelim nizom licencnih predstava diljem svijeta, a sezoni 2014/2015 u kratkom roku nastale su i tri regionalne. U Srbiji je u ožujku predstavu produciralo Pozorište na Terazijama, u Sloveniji Poletni festival, dok hrvatsku produkciju potpisuje Komedija, a režira Igor Barberić.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE