Naslovnica > PREDSTAVE > Urnebesna tragedija

Urnebesna tragedija

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Urnebesna tragedija Dušana Kovačevića na sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u režiji Veljka Mićunovića.

Urnebesna tragedija je tragikomedija srpskog dramskog pisca i scenarista, Dušana Kovačevića, napisana 1991. godine, koja se bavi puštanjem duševnih bolesnika iz psihijatrijske ustanove te njihovim postupcima koji izazivaju kaos kamo god krenuli.

'U manjoj ili većoj mjeri, on o sjećanju piše kao da je o nužnosti koja nam pomaže da prihvatimo prošlost, živeći u sadašnjosti. Sa ciljem da razumijemo budućnost. I sve to vrlo oštro, a opet s nekom naročitom toplinom. Kako razumijemo sebe u tim okvirima? Koliko se ne poznajemo i ne osjećamo? I postoji li netko tko u tom “urnebesno tragičnom” svijetu, u tom prelistavanju stranica sjećanja, može izaći bez ožiljka? Netko tko može srušiti utopiju da je “dijete čovjekov roditelj”? Teško.' govori o Kovačevićevom tekstu Slobodan Obradović, dramaturg predstave.

Redateljska interpretacija Veljka Mićunovića za Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice u prvi plan pak stavlja  dječaka Nevena koji se danas, dvadesetak godina kasnije, prisjeća te potresne noći iz izvornika.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter