Urnebesna tragedija

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Urnebesna tragedija Dušana Kovačevića na sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u režiji Veljka Mićunovića.
autorski tim funkcija
Veljko Mićunovićredatelj
Janko Ljumovićproducent
Veljko Mićunovićizbor glazbe
Lina Lekovićasistent kostimografa
Nela Otaševićizvršni producent
Slobodan Obradovićdramaturg
Dušan Kovačevićautor teksta
Miodrag Tabačkiscenograf
Miodrag Tabačkikostimograf

Urnebesna tragedija je tragikomedija srpskog dramskog pisca i scenarista, Dušana Kovačevića, napisana 1991. godine, koja se bavi puštanjem duševnih bolesnika iz psihijatrijske ustanove te njihovim postupcima koji izazivaju kaos kamo god krenuli.

'U manjoj ili većoj mjeri, on o sjećanju piše kao da je o nužnosti koja nam pomaže da prihvatimo prošlost, živeći u sadašnjosti. Sa ciljem da razumijemo budućnost. I sve to vrlo oštro, a opet s nekom naročitom toplinom. Kako razumijemo sebe u tim okvirima? Koliko se ne poznajemo i ne osjećamo? I postoji li netko tko u tom “urnebesno tragičnom” svijetu, u tom prelistavanju stranica sjećanja, može izaći bez ožiljka? Netko tko može srušiti utopiju da je “dijete čovjekov roditelj”? Teško.' govori o Kovačevićevom tekstu Slobodan Obradović, dramaturg predstave.

Redateljska interpretacija Veljka Mićunovića za Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice u prvi plan pak stavlja  dječaka Nevena koji se danas, dvadesetak godina kasnije, prisjeća te potresne noći iz izvornika.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE