Search
Close this search box.

Gospodin Mrak i tri bijela šeširića

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Kazalište Virovitica u ovoj sezoni premijerno donosi predstavu za najmlađe, Gospodin Mrak i tri bijela šeširića, prema tekstu nagrađivane Silvije Šesto.
autorski tim funkcija
Davor Šunkscenograf
Dean Premrlautor izbora glazbe
Mario Nađoblikovatelj zvuka
Ana Majhenićkoreograf
Draško Zidarredatelj
Draško Zidarkostimograf
Damir Gvojićoblikovatelj svjetla

Tekst Gospodin Mrak i tri bijela šeširića Silvije Šesto osvojio je 2011. godine nagradu Mali Marulić, a na pozornicu Kazališta Virovitica postavlja ga i režira glumac Draško Zidar.

Glavni lik, Gospodin Mrak, personifikacija je noćne pojave - tame - koju djeca često doživljavaju kao prijeteću i zastrašujuću. No, Mrak je senzibilan i nježan, a iza svojeg sablasnog naličja pati u uvjerenju da ga nitko ne voli.

Mrak upoznaje djevojčicu Žanu koja je tužna i neshvaćena poput njega te zajedno kreću na kratko, no važno putovanje u kojem će se izboriti protiv svojih strahova, problema i predrasuda. Žanini suputnici su tri bijela šeširića koji je podsjećaju na neugodnosti s kojima se svakodnevno susreće zbog svojih klempavih ušiju. Žanu muči i gubitak voljene bake koju će u snolikoj pustolovini s Mrakom ponovno susresti.

Silvija Šesto ispričala je priču o prihvaćanju marginaliziranih pojedinaca i konfrontaciji sa strahovima i nesigurnostima, ali i suočavanju djece s gubitkom voljene osobe i simboličkim ‘mrakom’ u kakav nas takva tuga može odvesti. Djecu ona podsjeća na važnost školskih i životnih zadaća i obveza, ali i radosti i optimizma što ih trebaju voditi kroz sve postavljene im zadatke.

Djevojčica Žana na koncu shvaća kako su i Mrak i šeširići ‘tek utvare jednog veselog sna koje će je, zahvaljujući njezinoj mašti, pratiti i na javi, nakon što su se iz utjelovljenja tuge i nezadovoljstva zbog tobožnje fizičke mane transformirali u glasnike radosti’, stoji u najavi predstave.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE