Naslovnica > PREDSTAVE > Gospodin Mrak i tri bijela šeširića

Gospodin Mrak i tri bijela šeširića

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Kazalište Virovitica u ovoj sezoni premijerno donosi predstavu za najmlađe, Gospodin Mrak i tri bijela šeširića, prema tekstu nagrađivane Silvije Šesto.

Tekst Gospodin Mrak i tri bijela šeširića Silvije Šesto osvojio je 2011. godine nagradu Mali Marulić, a na pozornicu Kazališta Virovitica postavlja ga i režira glumac Draško Zidar.

Glavni lik, Gospodin Mrak, personifikacija je noćne pojave - tame - koju djeca često doživljavaju kao prijeteću i zastrašujuću. No, Mrak je senzibilan i nježan, a iza svojeg sablasnog naličja pati u uvjerenju da ga nitko ne voli.

Mrak upoznaje djevojčicu Žanu koja je tužna i neshvaćena poput njega te zajedno kreću na kratko, no važno putovanje u kojem će se izboriti protiv svojih strahova, problema i predrasuda. Žanini suputnici su tri bijela šeširića koji je podsjećaju na neugodnosti s kojima se svakodnevno susreće zbog svojih klempavih ušiju. Žanu muči i gubitak voljene bake koju će u snolikoj pustolovini s Mrakom ponovno susresti.

Silvija Šesto ispričala je priču o prihvaćanju marginaliziranih pojedinaca i konfrontaciji sa strahovima i nesigurnostima, ali i suočavanju djece s gubitkom voljene osobe i simboličkim ‘mrakom’ u kakav nas takva tuga može odvesti. Djecu ona podsjeća na važnost školskih i životnih zadaća i obveza, ali i radosti i optimizma što ih trebaju voditi kroz sve postavljene im zadatke.

Djevojčica Žana na koncu shvaća kako su i Mrak i šeširići ‘tek utvare jednog veselog sna koje će je, zahvaljujući njezinoj mašti, pratiti i na javi, nakon što su se iz utjelovljenja tuge i nezadovoljstva zbog tobožnje fizičke mane transformirali u glasnike radosti’, stoji u najavi predstave.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE