Login za korisnike

Trijada

Koreografkinja i plesačica Maša Kolar inspiraciju za novu predstavu pronašla je u Vergilijevim stihovima.

***

Trijada koreografkinje i plesačice Maše Kolar zapravo krije mitsko trojstvo - Hekatu, Demetru i Perzefonu, moćni ženski princip majke, žene i kćeri, a kako sama kaže privukli su je Vergilijevi stihovi posvećeni Izidi:

Ja smirujem i podižem more
Ja sam u zrakama sunca
Ja pomažem suncu u njegovom hodu
Ono što mi se čini dobrim, to se događa
Sve se oblikuje prema meni
Ja oslobađam okovane lancima…

Kolar se u predstavi bavi pozicijom žene. Hekata koja stoji s bakljom u ruci na raskršću i osvjetljava put stavlja je u poziciju plesačice. Velikodušnu i darežljivu majku Demetru doživljava kao strpljivost i zrelost u smislu prihvaćanja plesačkog tijela koje se s godinama mijenja. Perzefona je kraljica podzemlja i izvlači ono intimno iz plesača. Žena u ovoj predstavi nije mučenica, potlačeni i diskriminirani spol, nego dominantna životna snaga, Ona koja uči Muškarca.

Sama je u najavi napisala: ‘Smatram da ples može govoriti sam za sebe i ne mora biti popraćen tekstom koji ga objašnjava. Voljela bih da gledatelji dožive koreografiju neposredno na svoj način, a ne kroz moje riječi. Zato sam odlučila, počevši od ove predstave, da moje koreografije neće pratiti moj tekst nego će naziv predstave pratiti fotografija te citati osoba vičnijih pisanju od mene, a za koje smatram da najbolje opisuju ono što sam htjela plesom pokazati. Za mene ples ostaje apstraktan i dozvoljavam da ga svatko čita prema svom nahođenju.’

U predstavi joj je partner Ricardo Campos Freire s kojim je u Rijeci surađivali na predstavi Huga Viere Carmina burana.

autorski tim
Jasmina Holbusscenograf
Jelena Jankovićfotograf
Nuno Salsinhaoblikovatelj svjetla
Tena Bošnjakovićdramaturg
Tomica Kraljićoblikovatelj zvuka
Maša Kolarkoreograf
Petra Dančevićkostimograf

izvođači
Dino Baksa
Josipa Kukor
Maša Kolar
Ricardo Jorge Campos Freire

Odgovori