Naslovnica > PREDSTAVE > Umjetnost intervjua

Umjetnost intervjua

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
HNK Zadar obilježava 70 godina postojanja premijerom predstave ‘Umjetnost intervjua’ prema tekstu suvremenog španjolskog autora u koprodukciji s HNK Split.

Posljednju dramu jednog od najnagrađivanijih španjolskih suvremenih dramatičara Juana Mayorge, Umjetnost intervjua, na pozornicu HNK Zadar u koprodukciji HNK Split postavila je splitska redateljica Nenni Delmestre.

Lica ove drame su tri generacije žena koje žive pod istim krovom, jedan muškarac (uljez u njihovu životu) i jedna kamera. Unuka mora intervjuirati baku kao zadatak za školu, a uključivanjem kamere jedan posve običan dan u njihovu životu postajeizazov u kojem se  ‘službena povijest’ te obitelji, njihove istine, ljubavi, njihova prošlost i budućnosti dovodi u pitanje.

Igra kamerom i umjetnost intervjua u kojoj jedan postavlja pitanja, a drugi odgovara postaje mehanizam ogoljavanja života koje postavlja pitanje: što je to istina i može li se živjeti bez laži, stoji u najavi.

Tekst je praizvedbu imao u veljači prošle godine u Madridu, a već ove godine igra na nekoliko europskih i svjetskih pozornica, uključujući hrvatsku.

Ulogom Rose glumica Jasna Ančić slavi četrdesetu godišnjicu umjetničkog djelovanja, a cijelom produkcijom HNK Zadar obilježava 70 godina postojanja. Svečano je otvoren Tjednom kulture 27. ožujka 1945. godine, netkom nakon rata, dok je u gradu boravilo jedva 8.400 stanovnika. Prva redovna kazališna sezona započela je 14. listopada 1945. premijerom Držićeva Dunda Maroja.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter