Search
Close this search box.

Vragolasta djevojka (HNK Osijek)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Baletni klasik u Osijek stiže u lokaliziranom etnoruhu i koreografiji Svebora Sečaka.
autorski tim funkcija
Louis Joseph Ferdinand Héroldskladatelj
Peter Ludwig Hertelskladatelj
Vuk Ognjenovićasistent koreografa
Neven Mihićscenograf
Neven Mihićkostimograf
Svebor Sečakkoreograf
Filip Pavišićdirigent

Povijest nastanka ovog popularnog komičnog baleta prepuna je verzija, skladatelja i koreografa, a sve je počelo kad je baletni majstor Jean Dauberval vidio sliku PierreaAntoinea Baudouina Le Reprimande/Une Jeune Fille querellée par sa Mère, te je odlučio iskoristiti kao inspiraciju za svoj novi balet.

Balet je premijerno izveden u Grand Théâtre de Bordeaux, 1.srpnja 1789. pod imenom Le Ballet de la paille, ou Il n’est Qu’un pas du mal au bien, a kao glazbenu podlogu Dauberval je uzeo pedesetak poznatih melodija svog vremena. Brzo je postao iznimno popularan, te je dvije godine kasnije Dauberval pozvan u London, kako bi ga ponovno postavio, a tamo je prvi put odigran s imenom pod kojim je danas poznat - La Fille mal gardée.

Prvu originalnu glazbu za balet napisao je 1828. skladatelj Ferdinand Hérold, koji je preuzeo i neke motive Martinija i Donizettija, a koreografiju je za tu priliku, prema originalnim Daubervalovim zamislima, postavio Jean-Pierre Aumer.

Priča baleta slijedi nesretne ljubavnike Lisu i Colasa, čije životne planove remeti njena majka, udovica Simone, koja želi da se Lisa uda za bogatog Alaina. No, nakon niza peripetija i zabuna, ljubav ipak pobjeđuje te se ugovoreno vjenčanje za Alaina ne uspije održati, a Simone dopusti Lisi i Colasu da sami odluče o svojim sudbinama.

Danas se Vragolasta djevojka glavnom izvodi u dvije verzije: za prvu je zaslužan Aleksandar Gorski, koji je 1903. ‘obnovio’ verzije Leva Ivanova i Mariusa Petipaa, a koji su je pak preuzeli od Paula Taglionija, koji je naručio i novu originalnu glazbu od skladatelja Petera Ludwiga Hertela, dok je drugu jednako tako slavno ‘obnovio’ 1960. Sir Frederick Ashton za Royal Ballet.

U HNK Osijek koreografiranje su pak odlučili prepustiti Sveboru Sečaku, ali i ovaj tradicionalni naslov - lokalizirati. Ili kako kaže službena najava:

"Osječka će se izvedba tako odbijati na seoskome imanju u vrijeme žetve, ispred tradicionalne slavonske (baranjske) kuće, u sjeni krova prekrivenog slamom, u dvorištuprepunom ravničarskog izobilja. Baš zato će osječka 'Vragolasta djevojka' odjenuti sasvim novo, stilizirano etnoruho slavonskih narodnih nošnji. Bit će tu neizostavnih, bizovačkih klompi, ali prvenstveno i slavlja kojim će se obilježiti dvadeseta obljetnica postojanja Baletnog ansambla koji usprkos svemu žilavo opstaje u HNK u Osjeku."

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE