Naslovnica > PREDSTAVE > Vragolasta djevojka (HNK Osijek)

Vragolasta djevojka (HNK Osijek)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Baletni klasik u Osijek stiže u lokaliziranom etnoruhu i koreografiji Svebora Sečaka.

Povijest nastanka ovog popularnog komičnog baleta prepuna je verzija, skladatelja i koreografa, a sve je počelo kad je baletni majstor Jean Dauberval vidio sliku PierreaAntoinea Baudouina Le Reprimande/Une Jeune Fille querellée par sa Mère, te je odlučio iskoristiti kao inspiraciju za svoj novi balet.

Balet je premijerno izveden u Grand Théâtre de Bordeaux, 1.srpnja 1789. pod imenom Le Ballet de la paille, ou Il n’est Qu’un pas du mal au bien, a kao glazbenu podlogu Dauberval je uzeo pedesetak poznatih melodija svog vremena. Brzo je postao iznimno popularan, te je dvije godine kasnije Dauberval pozvan u London, kako bi ga ponovno postavio, a tamo je prvi put odigran s imenom pod kojim je danas poznat - La Fille mal gardée.

Prvu originalnu glazbu za balet napisao je 1828. skladatelj Ferdinand Hérold, koji je preuzeo i neke motive Martinija i Donizettija, a koreografiju je za tu priliku, prema originalnim Daubervalovim zamislima, postavio Jean-Pierre Aumer.

Priča baleta slijedi nesretne ljubavnike Lisu i Colasa, čije životne planove remeti njena majka, udovica Simone, koja želi da se Lisa uda za bogatog Alaina. No, nakon niza peripetija i zabuna, ljubav ipak pobjeđuje te se ugovoreno vjenčanje za Alaina ne uspije održati, a Simone dopusti Lisi i Colasu da sami odluče o svojim sudbinama.

Danas se Vragolasta djevojka glavnom izvodi u dvije verzije: za prvu je zaslužan Aleksandar Gorski, koji je 1903. ‘obnovio’ verzije Leva Ivanova i Mariusa Petipaa, a koji su je pak preuzeli od Paula Taglionija, koji je naručio i novu originalnu glazbu od skladatelja Petera Ludwiga Hertela, dok je drugu jednako tako slavno ‘obnovio’ 1960. Sir Frederick Ashton za Royal Ballet.

U HNK Osijek koreografiranje su pak odlučili prepustiti Sveboru Sečaku, ali i ovaj tradicionalni naslov - lokalizirati. Ili kako kaže službena najava:

"Osječka će se izvedba tako odbijati na seoskome imanju u vrijeme žetve, ispred tradicionalne slavonske (baranjske) kuće, u sjeni krova prekrivenog slamom, u dvorištuprepunom ravničarskog izobilja. Baš zato će osječka 'Vragolasta djevojka' odjenuti sasvim novo, stilizirano etnoruho slavonskih narodnih nošnji. Bit će tu neizostavnih, bizovačkih klompi, ali prvenstveno i slavlja kojim će se obilježiti dvadeseta obljetnica postojanja Baletnog ansambla koji usprkos svemu žilavo opstaje u HNK u Osjeku."

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE