Login za korisnike

Oh, kako je lijepa Panama

Priča njemačkog pisca i ilustratora Janoscha, o potrazi za dječjom zemljom iz snova, u Dubravu stiže u režiji gosta iz Austrije – Mariusa Schienera.

***

Janosch, pravim imenom  Horst Eckert, jedan je od najpoznatijih njemačkih ilustratora i autora knjiga za djecu i mlade. Rođen u Poljskoj, s obitelji je nakon 2. Svjetskog rata prebjegao u Njemačku i tako se nakon temeljnog školovanja za kovača, zaposlio u - tekstilnoj industriji. Potom je nakratko studirao na likovnoj akademiiji u Munchenu, ali je ubrzo odustao od studija, no ne i od slikanja. Njegova prva knjiga za djecu objavljena je 1960. i nastala u suradnji Georgeom Lentzom, koji ga je i nagovorio da preuzme pseudonim Janosch.

Odonda do danas Janosch je napisao i/ili ilustrirao gotovo 200 knjiga koje su objavljene na 47 jezika i prodane u cca 5 milijuna primjeraka. Većina su ih zaigrane, groteskne i smiješne priče za djecu i mlade, no Janosch je napisao i nekoliko knjiga za odrasle, uključujući autobiografski roman Janosch: Von dem Glück, als Herr Janosch überlebt zu haben .

Možda najpoznatije Janoschevo djelo za djecu knjiga je Oh, wie schön ist Panama (Oh, kako lijepa je Panama, 1978), a za koju je dobio Njemačku nagradu za literaturu za djecu i mlade (Deutscher Jugendliteraturpreis)1979. Priča je to o neuspjelom pothvatu dvojice prijatelja, Mede i Tigra, koji u konačnici obojici ipak donese puno zadovoljstva. Naime, Tigar i Medo, kreću u potragu za zemljom svojih snova. No, nisu baš bili sigurni gdje je ta Panama pa putem doživljavaju mnogobrojne pustolovine i susrete sa raznim životinjama. Na kraju, ne sluteći da hodaju u krug, vraćaju se kući i shvaćaju kako je baš njihov stari dom - zemlja njihovih snova.

Priču Oh, kako lijepa je Panama u kazališnu predstavu Dječjeg kazališta Dubrava pretočit će gost redatelj iz Austrije, Marius Schiener, a s kojim je isto kazalište već surađivalo na predstavi Gašpar i napitak zločestoće, a nedavno je potpisao i produkciju Gradskog kazališta Požega - Indija.

autorski tim
Janoschautor teksta
Ljubica Obradovićasistent redatelja
Konstilija Markotaprevoditelj
Božo Markotaprevoditelj
Jasmina Kosanovićkostimograf
Dora Blaževićkoreograf
Dražen Černioblikovatelj svjetla
Marius Schienerredatelj
Mirta Vekićscenograf
Vlatko PanićVlatko Panićskladatelj

izvođači
Mario KrstanovićLisica / Krava / Vrana
Nina BenovićTigar
Slavko SobinMedo
Vlatko PanićVlatko PanićZec za klavirom

Odgovori

POVEZANE VIJESTI