Search
Close this search box.

Oh, kako je lijepa Panama

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Priča njemačkog pisca i ilustratora Janoscha, o potrazi za dječjom zemljom iz snova, u Dubravu stiže u režiji gosta iz Austrije - Mariusa Schienera.
autorski tim funkcija
Janoschautor teksta
Ljubica Obradovićasistent redatelja
Konstilija Markotaprevoditelj
Božo Markotaprevoditelj
Božo Markotaautor adaptacije
Konstilija Markotaautor adaptacije
Jasmina Kosanovićkostimograf
Dora Blaževićkoreograf
Dražen Černioblikovatelj svjetla
Marius Schienerredatelj
Mirta Vekićscenograf
Vlatko Panićskladatelj
izvođači uloge
Mario KrstanovićLisica / Krava / Vrana
Nina BenovićTigar
Slavko SobinMedo
Vlatko PanićZec za klavirom

Janosch, pravim imenom  Horst Eckert, jedan je od najpoznatijih njemačkih ilustratora i autora knjiga za djecu i mlade. Rođen u Poljskoj, s obitelji je nakon 2. Svjetskog rata prebjegao u Njemačku i tako se nakon temeljnog školovanja za kovača, zaposlio u - tekstilnoj industriji. Potom je nakratko studirao na likovnoj akademiiji u Munchenu, ali je ubrzo odustao od studija, no ne i od slikanja. Njegova prva knjiga za djecu objavljena je 1960. i nastala u suradnji Georgeom Lentzom, koji ga je i nagovorio da preuzme pseudonim Janosch.

Odonda do danas Janosch je napisao i/ili ilustrirao gotovo 200 knjiga koje su objavljene na 47 jezika i prodane u cca 5 milijuna primjeraka. Većina su ih zaigrane, groteskne i smiješne priče za djecu i mlade, no Janosch je napisao i nekoliko knjiga za odrasle, uključujući autobiografski roman Janosch: Von dem Glück, als Herr Janosch überlebt zu haben .

Možda najpoznatije Janoschevo djelo za djecu knjiga je Oh, wie schön ist Panama (Oh, kako lijepa je Panama, 1978), a za koju je dobio Njemačku nagradu za literaturu za djecu i mlade (Deutscher Jugendliteraturpreis)1979. Priča je to o neuspjelom pothvatu dvojice prijatelja, Mede i Tigra, koji u konačnici obojici ipak donese puno zadovoljstva. Naime, Tigar i Medo, kreću u potragu za zemljom svojih snova. No, nisu baš bili sigurni gdje je ta Panama pa putem doživljavaju mnogobrojne pustolovine i susrete sa raznim životinjama. Na kraju, ne sluteći da hodaju u krug, vraćaju se kući i shvaćaju kako je baš njihov stari dom - zemlja njihovih snova.

Priču Oh, kako lijepa je Panama u kazališnu predstavu Dječjeg kazališta Dubrava pretočit će gost redatelj iz Austrije, Marius Schiener, a s kojim je isto kazalište već surađivalo na predstavi Gašpar i napitak zločestoće, a nedavno je potpisao i produkciju Gradskog kazališta Požega - Indija.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE