Preminula Vjera Kollner Marković

U petak 13. ožujka 2015. godine u Zagrebu u 84. godini preminula je svjetski priznata baletna umjetnica Vjera Kollner Marković, dugogodišnja članica Hrvatskog društva profesionalnih baletnih umjetnika.

  

Rođena je u Zagrebu 1931. gdje je stekla svoje prvo baletno obrazovanje, a na usavršavanje odlazi u Englesku u Legat School of Ballet. Vraća se na solistički angažman u HNK u Zagrebu, međutim 1955. godine potpisuje ugovor sa Volksoperom u Beču. Slijedi angažman u Stadttheatru u Baselu.

U Stuttgartu surađuje s Johnom Crankom, a nakon toga odlazi u Rim gdje kao samostalna baletna umjetnica gostuje u mnogobrojnim vodećim talijanskim trupama, kazalištima i TV emisijama, te u Juznoj Africi i Egiptu.

Od 1966. - 1970. pleše u Baletu HNK u Zagrebu gdje radi i kao pedagog i asistent, a bila je i v.d. ravnatelja Baleta.

U sezoni 1968.-1969. bila je primabalerina Stadttheatra u Essenu, nakon čega odlazi u Italiju, pa Hrvatsku gdje radi do 1975. kada odlazi u mirovinu.

Do 1987. djeluje kao gost karakterna primabalerina u trupi Carla Fracci - Beppe Menegatti, s kojom nekoliko godina nastupa na veronskom ljetnom opernom festivalu. Krajem 1987. na filmu Mladi Toscanini u reziji Zeffirellija nastupa kao primabalerina u trijumfalnoj sceni u operi Aida.

2013. godine primila je nagradu Hrvatskog drustva profesionalnih baletnih umjetnika za izuzetan doprinos baletnoj umjetnosti.

Sviđa vam se ovaj tekst?
Pomognite nam da ih objavimo još i ostanemo neovisni o oglašivačima i politici:
pretplatite se na Teatar.hr ili platite članak SMS porukom.