Naslovnica > PREDSTAVE > Made in Hrvatska

Made in Hrvatska

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Svi znamo da je podobnost često važnija od kompetencija, a kako to u praksi izgleda donosi nam nova predstava Satiričkog kazališta Kerempuh
autorski tim funkcija
Arno Vinkovićasistent autorskog tima
Valentina Crnković scenograf
Jelena Kovačićautor teksta
Jelena Kovačićdramaturg
Anica Tomićautor teksta
Anica Tomićredatelj
Frano Đurovićglazba
Aleksandar Sale Čavlekoblikovatelj svjetla
Marita Ćopokostimograf
Maja Marjančićsuradnik za pokret
izvođači uloge
Anita Matić DelićKatarina Kovačević, savjetnica ministrice kulture
Borko PerićPaskal Duvnjak, asistent redatelja
Elizabeta KukićLinda Španović, ravnateljica MuMu centra
Hrvoje KečkešZdravko Pucković, poznati imitator
Linda BegonjaAnja Mršić, novinarka
Mario MirkovićDon Ivan, svećenik
Mia BegovićAmanda Pištalo, glumica
Mirela VidekMilica Milić, djevojka Mirka Perinića
Nina ErakGradonačelnica
Vilim MatulaWalter von Schilling, predstavnik europskog monitoringa
Željko KönigsknechtMirko Perinić, redatelj

Redateljsko-dramaturški dvojac Anica Tomić i Jelena Kovačić debitira u kazalištu Kerempuh projektom Made in Hrvatska, satiri o kulturno-političkoj stvarnosti, prema tekstu inspiriranom filmom Hollywoodski svršetak Woodyja Allena.

‘Predstava je pokušaj sondiranja svih onih kulturnih političara, nesposobnjakovića, podobnika, ulizica, kvazi talenata, seksualnih predatora i ostalih koji čine histeričnu menažeriju hrvatskog političko-kulturnog ringišpila, te o onima koji se na tom ringišpilu svakodnevno okreću ni ne znajući da to čine’, napisale su autorice predstave.

Činjenica da se sposobnosti često procjenjuju po pripadnosti stranačkim listama, a poslovi dijele po principu vraćanja starih dugova surova je stvarnost, a predstava pokušava detektirati što sve stoji iza onoga što se često servira kao prvorazredna hrvatska kultura.

Radnja se vrti oko otvaranja novog multimedijalnog centra MuMu Centra, smještenog u središtu Zagreba, te sufinanciranog iz Europskih fondova, a na scenu donosi niz karaktera. Za redatelja otvaranja velebnog centra bira se Mirko Perinić, redateljska zvijezda 90-ih, miljenik dijaspore sumnjive prošlosti čije vrijeme ponovno dolazi. Namjera da se otvaranje pretvori u nacionalni spektakl iz dana u dan sama se u sebe urušava Mirkovom uznapredovalom hipohondrijom, ali i njegovom očiglednom nesposobnošću.

No, gomilu novaca koja je uložena u projekt treba opravdati pa su zato angažirane i zvijezde, a tu je i predstavnik europskog monitoringa koji o svemu mora napisati podrobni izvještaj, iako se sve polako pretvara u spektakularnu katastrofu.

Autorice su predstavu posvetile svojim roditeljima, ‘ljudima koji su ih učili da se svijeta ne treba bojati, nego da ga treba mijenjati’. Kako su istaknule u najavi, osim autobiografskih elemenata tu su i neke konkretne aluzije na političke i kulturne promjene u posljednjih godinu i pol dana u kojima će se sigurno netko prepoznati.

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE