Naslovnica > PREDSTAVE > Made in Hrvatska

Made in Hrvatska

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Svi znamo da je podobnost često važnija od kompetencija, a kako to u praksi izgleda donosi nam nova predstava Satiričkog kazališta Kerempuh

Redateljsko-dramaturški dvojac Anica Tomić i Jelena Kovačić debitira u kazalištu Kerempuh projektom Made in Hrvatska, satiri o kulturno-političkoj stvarnosti, prema tekstu inspiriranom filmom Hollywoodski svršetak Woodyja Allena.

‘Predstava je pokušaj sondiranja svih onih kulturnih političara, nesposobnjakovića, podobnika, ulizica, kvazi talenata, seksualnih predatora i ostalih koji čine histeričnu menažeriju hrvatskog političko-kulturnog ringišpila, te o onima koji se na tom ringišpilu svakodnevno okreću ni ne znajući da to čine’, napisale su autorice predstave.

Činjenica da se sposobnosti često procjenjuju po pripadnosti stranačkim listama, a poslovi dijele po principu vraćanja starih dugova surova je stvarnost, a predstava pokušava detektirati što sve stoji iza onoga što se često servira kao prvorazredna hrvatska kultura.

Radnja se vrti oko otvaranja novog multimedijalnog centra MuMu Centra, smještenog u središtu Zagreba, te sufinanciranog iz Europskih fondova, a na scenu donosi niz karaktera. Za redatelja otvaranja velebnog centra bira se Mirko Perinić, redateljska zvijezda 90-ih, miljenik dijaspore sumnjive prošlosti čije vrijeme ponovno dolazi. Namjera da se otvaranje pretvori u nacionalni spektakl iz dana u dan sama se u sebe urušava Mirkovom uznapredovalom hipohondrijom, ali i njegovom očiglednom nesposobnošću.

No, gomilu novaca koja je uložena u projekt treba opravdati pa su zato angažirane i zvijezde, a tu je i predstavnik europskog monitoringa koji o svemu mora napisati podrobni izvještaj, iako se sve polako pretvara u spektakularnu katastrofu.

Autorice su predstavu posvetile svojim roditeljima, ‘ljudima koji su ih učili da se svijeta ne treba bojati, nego da ga treba mijenjati’. Kako su istaknule u najavi, osim autobiografskih elemenata tu su i neke konkretne aluzije na političke i kulturne promjene u posljednjih godinu i pol dana u kojima će se sigurno netko prepoznati.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE