Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Tko sve podržava samostalni zagrebački Ured za kulturu?

Tko sve podržava samostalni zagrebački Ured za kulturu?

Prijedlog Savjeta za kulturu Predsjednika zagrebačke Skupštine za osamostaljivanje gradskog Ureda za kulturu naći će se na dnevnom redu skupštinskog odobora u četvrtak 19. ožujka.
Share on facebook
Share on twitter

Bit će to možda i prva ozbiljna prigoda za ocjenu stvarnog odnosa snaga u Gradskoj skupštini nakon najnovije porcije političkih nestabilnosti. Naime, pobočnica Milana Bandića, Jelena Pavičević Vukićević nedavno je gostujući na Hrvatskom radiju jasno dala do znanja kako Bandić ne podržava tu inicijativu, a kako je njegovi suradnici smatraju 'nepristojnom' dok je on u pritvoru.

Bandićeva zamjenica koja obnaša dužnost gradonačelnice, Sandra Švaljek, primila je pak i saslušala prijedlog Savjeta u sastavu Tihomir Milovac, Paolo Sfeci, Neven Frangeš Snježana Banović, te generalno ostavila dojam da mu je sklona.

Nakon što prijedlog razmotri Odbor za kulturu, isti ga može uvrstiti i u Dnevni red Skupštine, nakon čega bi se o njemu trebali izjasniti i svi gradski zastupnici, te tako zapravo javno pokazati na čijoj su strani u trenutno trusnoj političkoj situaciji u Gradu.

Upravo toga svjesni su, čini se, i brojni zagrebački umjetnici i intelektualci koji, uz brojne građane, posljednjih dana i sami zauzimaju stranu pristajući ili odbijajući potpisati peticiju za osamostaljenje Ureda.

Tako su se među potpisnicima našli rijetko na istoj strani viđeni ex ministri kulture Božo Biškupić i Antun Vujić, brojni novinari, profesori, ali i:

  • pisci: Predrag Matvejević, Bora Čosić, Ivo Štivičić, Slobodan Šnajder, Edo Popović, Dražen Katunarić, S. P. Novak, Mate Matišić...
  • filmaši: Veljko Bulajić, Rajko Grlić, Nenad Puhovski, Branko Ivanda, Hrvoje Hribar, Boris T. Matić...
  • klasični i popularni glazbenici: Pavica Gvozdić, Alfi Kabiljo, Tonko Ninić, Goran Končar, Renata Pokupić, Alan Bjelinski, ali i Radojka Šverko, Hrvoje Hegedušić, Husein Hasanefendić...
  • kazalištarci: Georgij Paro,  Joško Juvančić, Vjeran Zuppa, Ivica Boban, Ivica Kunčević, Branko Brezovec, Bobo Jelčić, Ksenija Marinković, Zlatko Vitez, Branka Cvitković...
  • likovnjaci: Sanja Iveković, David Maljković, Siniša Labrović, Željko Senečić...
  • akademici: Frano Parać, Nikša Gligo, Zoran Juranić...
  • sveučilišni profesori: Nadežda Čačinović, Dražen Lalić, Vlatko Čerić, Hrvoje Turković, Sanjin Dragojević, Darko Lukić...

Prema riječima članova Savjeta, među potpisnicima je najviše samostalnih umjetnika, a najmanje -  zaposlenika javnih ustanova u kulturi. Od kazališta, inicijativa je najveću podršku u odnosu na relativni broj zaposlenih dobila u Žar ptici i ZKM, potom slijedi Trešnja. U apsolutnom broju potpisnika najbrojniji su zaposlenici HNK u Zagrebu, iako ih je - kažu iz Inicijative 555+ - zapravo malo s obzirom na ukupni broj zaposlenih. Najmanje potpisa Inicijativa 555+ je prikupila u Centrima za kulturu, a od gradskih kazališta u Kerempuhu i ZKL. Posebni je kuriozum da je jedina čelna osoba neke javne ustanove u gradu koja je stavila potpis na peticiju -  ravnateljica Tiflološkog muzeja.

Ukratko i više je nego jasno kako se pitanje osamostaljivanja Ureda za kulturu, naročito u svjetlu kandidature Zagreba za EPK, doživljava kao prvorazedredna politička tema, pa će zaključci Odbora za kulturu biti i više nego zanimljivi.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI