Tko sve podržava samostalni zagrebački Ured za kulturu?

Prijedlog Savjeta za kulturu Predsjednika zagrebačke Skupštine za osamostaljivanje gradskog Ureda za kulturu naći će se na dnevnom redu skupštinskog odobora u četvrtak 19. ožujka.

  

Bit će to možda i prva ozbiljna prigoda za ocjenu stvarnog odnosa snaga u Gradskoj skupštini nakon najnovije porcije političkih nestabilnosti. Naime, pobočnica Milana Bandića, Jelena Pavičević Vukićević nedavno je gostujući na Hrvatskom radiju jasno dala do znanja kako Bandić ne podržava tu inicijativu, a kako je njegovi suradnici smatraju 'nepristojnom' dok je on u pritvoru.

Bandićeva zamjenica koja obnaša dužnost gradonačelnice, Sandra Švaljek, primila je pak i saslušala prijedlog Savjeta u sastavu Tihomir Milovac, Paolo Sfeci, Neven Frangeš Snježana Banović, te generalno ostavila dojam da mu je sklona.

Nakon što prijedlog razmotri Odbor za kulturu, isti ga može uvrstiti i u Dnevni red Skupštine, nakon čega bi se o njemu trebali izjasniti i svi gradski zastupnici, te tako zapravo javno pokazati na čijoj su strani u trenutno trusnoj političkoj situaciji u Gradu.

Upravo toga svjesni su, čini se, i brojni zagrebački umjetnici i intelektualci koji, uz brojne građane, posljednjih dana i sami zauzimaju stranu pristajući ili odbijajući potpisati peticiju za osamostaljenje Ureda.

Tako su se među potpisnicima našli rijetko na istoj strani viđeni ex ministri kulture Božo Biškupić i Antun Vujić, brojni novinari, profesori, ali i:

  • pisci: Predrag Matvejević, Bora Čosić, Ivo Štivičić, Slobodan Šnajder, Edo Popović, Dražen Katunarić, S. P. Novak, Mate Matišić...
  • filmaši: Veljko Bulajić, Rajko Grlić, Nenad Puhovski, Branko Ivanda, Hrvoje Hribar, Boris T. Matić...
  • klasični i popularni glazbenici: Pavica Gvozdić, Alfi Kabiljo, Tonko Ninić, Goran Končar, Renata Pokupić, Alan Bjelinski, ali i Radojka Šverko, Hrvoje Hegedušić, Husein Hasanefendić...
  • kazalištarci: Georgij Paro,  Joško Juvančić, Vjeran Zuppa, Ivica Boban, Ivica Kunčević, Branko Brezovec, Bobo Jelčić, Ksenija Marinković, Zlatko Vitez, Branka Cvitković...
  • likovnjaci: Sanja Iveković, David Maljković, Siniša Labrović, Željko Senečić...
  • akademici: Frano Parać, Nikša Gligo, Zoran Juranić...
  • sveučilišni profesori: Nadežda Čačinović, Dražen Lalić, Vlatko Čerić, Hrvoje Turković, Sanjin Dragojević, Darko Lukić...

Prema riječima članova Savjeta, među potpisnicima je najviše samostalnih umjetnika, a najmanje -  zaposlenika javnih ustanova u kulturi. Od kazališta, inicijativa je najveću podršku u odnosu na relativni broj zaposlenih dobila u Žar ptici i ZKM, potom slijedi Trešnja. U apsolutnom broju potpisnika najbrojniji su zaposlenici HNK u Zagrebu, iako ih je - kažu iz Inicijative 555+ - zapravo malo s obzirom na ukupni broj zaposlenih. Najmanje potpisa Inicijativa 555+ je prikupila u Centrima za kulturu, a od gradskih kazališta u Kerempuhu i ZKL. Posebni je kuriozum da je jedina čelna osoba neke javne ustanove u gradu koja je stavila potpis na peticiju -  ravnateljica Tiflološkog muzeja.

Ukratko i više je nego jasno kako se pitanje osamostaljivanja Ureda za kulturu, naročito u svjetlu kandidature Zagreba za EPK, doživljava kao prvorazedredna politička tema, pa će zaključci Odbora za kulturu biti i više nego zanimljivi.

Sviđa vam se ovaj tekst?
Pomognite nam da ih objavimo još i ostanemo neovisni o oglašivačima i politici:
pretplatite se na Teatar.hr ili platite članak SMS porukom.