Naslovnica > PREDSTAVE > Noćna igra s Jesenjinom (HNK Šibenik)

Noćna igra s Jesenjinom (HNK Šibenik)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Duodrama Dubravka Jelačića Bužimskog u kojoj se kazalište u kazalištu isprepliće s povijesnim činjenicama.

Tekst Dubravka Jelačića Bužimskog praizveden 2013. u Osijeku, u sezoni 2014/2015 stiže na repertoar HNK u Šibeniku u režiji Jasmina Novljakovića.

Tekst je svojevrsna vraijacija starije drame istog autora, Ponoćne igre, a u kojoj dvoje glumaca koji uoči premijere posljednji put, sami, noću u kazalištu, prolaze tekst drame koju će zaigrati. U toj drami pjesnik Vladimir Vidrić udvara djevojci Sali, a postupno se taj senzibilitet prenosi na privatan život glumaca...

U Noćnoj igri s Jesenjinom, radnja se pak odvija se u jednoj noći u kojoj dvoje mladih glumaca Jakov (Jakov Bilić) i Marija (Franka Klarić) imaju posljednju probu drame koja tematizira početak ljubavne veze Galine Benislavske i Sergeja Jesenjina. U napetoj noći s jedne strane prožetoj poetskim ljubavnim scenama zavođenja između pjesnika i Galine, a s druge začecima romanse između glumaca Jakova i Marije, međusobno se isprepliću i pretaču dva svijeta (prošli i suvremeni) koja u vremenskom odmaku od stotinjak godina tematiziraju slične probleme (ljubav, korupciju političara, predrasude prema kazalištu i glumcima, iskvarenost društva…). Tragična priča završava najavom samoubojstva kroz snove koji opterećuju Jesenjina i Galinu. Jesenjin je počinio samoubojstvo navodno ispisujući stihove svoje pjesme Do viđenja druže, do viđenja vlastitom krvlju, nakon čega se objesio, a ubrzo si je i Galina oduzela život na njegovom grobu ne mogavši preboljeti smrt ljubavi svog života.

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE