Noćna igra s Jesenjinom (HNK Šibenik)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Duodrama Dubravka Jelačića Bužimskog u kojoj se kazalište u kazalištu isprepliće s povijesnim činjenicama.
autorski tim funkcija
Pavle Karegaoblikovatelj zvuka
Josip Bakulaoblikovatelj svjetla
Igor Savin ml.skladatelj
Dubravko Jelačić Bužimskiautor teksta
Jasmin Novljakovićscenograf
Sergej Miočinspicijent
Sara Lovrić Caparinkostimograf
izvođači uloge
Franka Klarić
Jakov Bilić

Tekst Dubravka Jelačića Bužimskog praizveden 2013. u Osijeku, u sezoni 2014/2015 stiže na repertoar HNK u Šibeniku u režiji Jasmina Novljakovića.

Tekst je svojevrsna vraijacija starije drame istog autora, Ponoćne igre, a u kojoj dvoje glumaca koji uoči premijere posljednji put, sami, noću u kazalištu, prolaze tekst drame koju će zaigrati. U toj drami pjesnik Vladimir Vidrić udvara djevojci Sali, a postupno se taj senzibilitet prenosi na privatan život glumaca...

U Noćnoj igri s Jesenjinom, radnja se pak odvija se u jednoj noći u kojoj dvoje mladih glumaca Jakov (Jakov Bilić) i Marija (Franka Klarić) imaju posljednju probu drame koja tematizira početak ljubavne veze Galine Benislavske i Sergeja Jesenjina. U napetoj noći s jedne strane prožetoj poetskim ljubavnim scenama zavođenja između pjesnika i Galine, a s druge začecima romanse između glumaca Jakova i Marije, međusobno se isprepliću i pretaču dva svijeta (prošli i suvremeni) koja u vremenskom odmaku od stotinjak godina tematiziraju slične probleme (ljubav, korupciju političara, predrasude prema kazalištu i glumcima, iskvarenost društva…). Tragična priča završava najavom samoubojstva kroz snove koji opterećuju Jesenjina i Galinu. Jesenjin je počinio samoubojstvo navodno ispisujući stihove svoje pjesme Do viđenja druže, do viđenja vlastitom krvlju, nakon čega se objesio, a ubrzo si je i Galina oduzela život na njegovom grobu ne mogavši preboljeti smrt ljubavi svog života.

 

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE