To je to?

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Kako djeci predškolskog uzrasta pomoći da se nose s gubitkom bliske osobe i tugovanjem koji su sastavni dio života? Odgovor nudi autorski projekt Tine Hofman i Nine Horvat.
autorski tim funkcija
Margareta Milačićautor ideje
Darko Horvat skladatelj
Mihael Gibascenograf
Nina Horvatautor koncepta
Nina Horvatdramaturg
Tina Hofmanautor koncepta
Tina Hofmanredatelj
Anamarija Filipović Srhojkostimograf
Petra Težakautor koncepta
izvođači uloge
Darko Horvat
Petra Težak

Što se dogodi kad tijelo prestane raditi? Što to znači da je netko umro? Kamo je otišao? Zna li da je mrtav? Ako je tijelo prestalo raditi, možemo li ga popraviti? Možemo li nabaviti drugo?

Ta i mnoga druga pitanja djeca postavljaju odraslima koji često ne znaju što bi odgovorili, a pomoć u suočavanju s njima kao i pronalaženju odgovora nudi predstava Teatra Tirena naslovljena To je to?

"Kad nekoga više nema…
To je kao kad je lijep dan i trčiš po parku i super ti je, a onda padneš i ogrebeš si koljeno, pa ti ide krv. Pa te jako, jako boli. A onda ti prestane ići krv i imaš ranicu, pa te boli malo manje. A onda ta ranica zaraste i boli te još manje. Pa onda imaš krastu i boli te još malo manje. Onda prođe još vremena, pa više nemaš krastu i ne boli te skoro uopće. Imaš samo ožiljak. I ne boli te više... Ali znaš da je tu nekad bila ranica. I da te nekad boljelo. A ožiljak postaje sve bljeđi, ali nikad skroz ne nestane. Samo ga se više ne sjetiš svaki dan, sjetiš ga se sve rjeđe i rjeđe… A kad ga se sjetiš, ne misliš na to kako te boljelo, nego kako je bio lijep dan i kako ti je bilo super trčati po parku."

Kroz priču o djevojčici Sari, njenoj baki i lampici Sunčici predstava djeci pokušati približiti situaciju gubitka i objasniti što se sve događa u nama i oko nas kad nekoga više nema.

Predstava koristi živu glazbu, pripovijedanje, elemente neverbalnog kazališta i manipulaciju predmeta, a rezultat je autorske suradnje redateljice Tine Hofman, višestruko nagrađivane autorice Nine Horvat i izvođačice Petre Težak.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE