Naslovnica > PREDSTAVE > Legenda o Sv. Muhli (Kazalište Virovitica)

Legenda o Sv. Muhli (Kazalište Virovitica)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Blud, prevara, otimačina i nemoral u srednjovjekovnih Hrvata ilitiga ‘Dekameron’ Giovannija Boccaccia u domaćoj preradi iz pera Mate Matišića.

Komedija Legenda o sv. Muhli zapravo je dramtizacija druge novele, četvrtoga dana 'Anđeo Gabrijel' iz poznate zbirke Dekameron Giovannija Boccaccia. U Boccacciovoj noveli se licemjernom fratru Albertu koji obmane glupu gospu Lisettu. Ispriča joj da mu se ukazao anđeo Gabrijel koji želi spolni odnos s njom ali da će biti u tijelu fra. Alberta. Neko vrijeme fra Alberto i Lisetta su bili ljubavnici dok se nije pročulo jer je ona bila uvjerena da spava s anđelom Gabrijelom. Na kraju je fra. Alberto uhvaćen na djelu i bježeći od osvete njezinh djevera skočio u Kanal Grande, a kasnije je bio izložen namazan u med i perije na stupu srama na Trgu svetoga Marka.

Mate Matišić je, naravno, ovu novelu lokalizirao i smjestio u naše krajeve, točnije Dalmatinsku Zagoru.

Legenda o sv. Muhli njegov je drugi uprizoreni tekst praizveden 1988.godine. Zanimljivo je da je tu komediju posvetio 'svojim prijateljima i dugogodišnjim suradnicima' piscu Boccacciju i pokojnom redatelju Marinu Cariću, na čiji je nagovor tekst i nastao. Predstava u Carićevoj režiji premijerno je izvedena  HNK Ivana pl. Zajca u sezoni 1988., a potom je isti tekst na repertoar stavilo i Kazalište Marina Držića u režiji Željka Petana. Legenda je posljednji put na domaćim scenama producirana 2009. godine kad ju je za Histrione režirao Zoran Mužić, a u sezoni 2014/2015 istim tekstom 70. godina postojanja obilježava Kazalište Virovitica.

Režiju potpisuje - Dražen Ferenčina.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter