Naslovnica > PREDSTAVE > Legenda o Sv. Muhli (Kazalište Virovitica)

Legenda o Sv. Muhli (Kazalište Virovitica)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Blud, prevara, otimačina i nemoral u srednjovjekovnih Hrvata ilitiga ‘Dekameron’ Giovannija Boccaccia u domaćoj preradi iz pera Mate Matišića.
autorski tim funkcija
Izidora Spasićasistent scenografa
Igor Vasiljevscenograf
Giovanni Boccaccioautor predloška
Ana Prolićdramaturg
Damir Gvojićoblikovatelj svjetla
Dražen Ferenčinaredatelj
Mate Matišićautor teksta
Igor Karlićskladatelj
Marita Ćopokostimograf
Ivica Pucarjezični savjetnik

Komedija Legenda o sv. Muhli zapravo je dramtizacija druge novele, četvrtoga dana 'Anđeo Gabrijel' iz poznate zbirke Dekameron Giovannija Boccaccia. U Boccacciovoj noveli se licemjernom fratru Albertu koji obmane glupu gospu Lisettu. Ispriča joj da mu se ukazao anđeo Gabrijel koji želi spolni odnos s njom ali da će biti u tijelu fra. Alberta. Neko vrijeme fra Alberto i Lisetta su bili ljubavnici dok se nije pročulo jer je ona bila uvjerena da spava s anđelom Gabrijelom. Na kraju je fra. Alberto uhvaćen na djelu i bježeći od osvete njezinh djevera skočio u Kanal Grande, a kasnije je bio izložen namazan u med i perije na stupu srama na Trgu svetoga Marka.

Mate Matišić je, naravno, ovu novelu lokalizirao i smjestio u naše krajeve, točnije Dalmatinsku Zagoru.

Legenda o sv. Muhli njegov je drugi uprizoreni tekst praizveden 1988.godine. Zanimljivo je da je tu komediju posvetio 'svojim prijateljima i dugogodišnjim suradnicima' piscu Boccacciju i pokojnom redatelju Marinu Cariću, na čiji je nagovor tekst i nastao. Predstava u Carićevoj režiji premijerno je izvedena  HNK Ivana pl. Zajca u sezoni 1988., a potom je isti tekst na repertoar stavilo i Kazalište Marina Držića u režiji Željka Petana. Legenda je posljednji put na domaćim scenama producirana 2009. godine kad ju je za Histrione režirao Zoran Mužić, a u sezoni 2014/2015 istim tekstom 70. godina postojanja obilježava Kazalište Virovitica.

Režiju potpisuje - Dražen Ferenčina.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter