Naslovnica > PREDSTAVE > Kolovoz u okrugu Osage

Kolovoz u okrugu Osage

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Gotovo svim američkim kazališnim nagradama ovjenčana drama, u čijoj je filmskoj adaptaciji briljirala Meryl Streep, prvi je naslov po izboru novog Gavellina ravnatelja.
autorski tim funkcija
Tracy Lettsautor teksta
Slađana Kilibardaredatelj
Valentina Crnković scenograf
Ivana Buljan Legatisuradnik za govor
Andrea Gladšaptač
Snježana Majdakinspicijent
Irma Omerzokoreograf
Tomislav Kuzmanovićprevoditelj
Dubravko Mihanovićdramaturg
Marita Ćopokostimograf
Zdravko Stolnikoblikovatelj svjetla
izvođači uloge
Anja ĐurinovićJean Fordham
Anja Šovagović DespotViolet Weston
Antonija Stanišić ŠperandaIvy Weston
Bojana Gregorić VejzovićBarbara Weston Fordham
Darko MilasCharlie Aiken
Đorđe KukuljicaSheriff Deon Gilbeau
Hrvoje KlobučarMali Charles
Janko RakošBill Fordham
Jelena MiholjevićMattie Fae Aiken
Lukrecija TudorJohnna Monevata
Nela KocsisKaren Weston
Ranko ZidarićSteve Heidebrecht
Zoran GogićBeverly Weston

Crna komedija August: Osage County praizvedena je 2007. godine te potom 'pomela' sve američke kazališne nagrade – uz Pulitzera, nagrađena je i Tonyem, ali i Drama Desk nagradom za najbolji novi tekst, Drama League nagradom za novu produkciju i nagradom newyorkškog društva kritičara za najbolji novi tekst.

Posrijedi je priča o tri generacije velikog klana iz Oklahome, obitelji Weston, koja se uz svu silu poviješću nagomilanih problema, sad još mora suočiti i s činjenicom da je njezin pater familias Beverly – nestao. Propali pjesnik, čiji je brak natopljen alkoholom i opijatima, Beverly u prvoj sceni drame zaposli novu kućnu pomoćnicu te potom nestane bez traga, što će silom prilika okupljenoj disfunkcionalnoj obitelji uz brojne stare, otvoriti i neke nove rane…

Autor teksta, Tracy Letts, inspiraciju je našao u nedaćama vlastite obitelji, čiji je pater familias, 73-godišnji Dennis Letts, osobno zaigrao ulogu oca u originalnoj produkciji. Kostime je pak za istu predstavu potpisala Splićanka Ana Kuzmanić, multimedijalna umjetnica i modna kreatorica, koja je diplomirala na Likovnoj akademiji u Beogradu, a potom i na sveučilištu Northwesten, na kojem danas predaje kostimografiju.

Nakon izvorne, August je doživio svu silu američkih produkcija, ali i onih međunarodnih, pa je igran od Indije do Španjolske, da bi potom prava na ekranizaciju kupila The Weinstein Company.

Producenti od početka nisu krili oskarovske ambicije, a da misle ozbiljno potvrdili su angažmanom impresivne podjele o čemu smo vam pisali ovdje.

Upravo je ovaj tekst kao prvi naslov u svom amndatu na čelu GDK Gavella odabrao Boris Svrtan, da bi potom u nastupnom intervjuu za Jutarnji list izjavio:

'“Kolovoz u okrugu Osage” američke spisateljice Tracy Letts, u režiji Zagrepčanke Slađane Kilibarde, kazališno školovane u Beogradu. Po tom komadu snimljen je film u kojem je Meryl Streep dobila Oscara. Po svojoj snazi, dramskoj izravnosti, mnoštvu obrata, to je iznimno djelo. No, prije svega, donosi sedam fenomenalnih ženskih uloga.'

Problem je, međutim, u činjenici da Tracy Letts nije američka spisateljica, već - legendarni glumac i autor, koji je u dosadašnjoj karijeri - među inim - dva puta bio nominiran za Pultizera, od čega ga je jednom i osvojio. Ponosni je vlasnik i čak dvije nagrade Tony i one Drama Desk, a njegove su drame igrane na 15 jezika.

Letts je punih 11 godina bio član ansambla jednog od najcjenjenijih američkih kazališta - Steppenwolf scene u Chichagu, a 2013. je maestralnom interpretacijom osvojio i nagradu Tony za glavnu mušku ulogu u brodvejskoj produkciji klasika Tko se boji Viriginije Woolf? Trenutno ga, pak, možete gledati kao dijaboličnog i korumpiranog senatora Andrew Lockhartaa, u iznimno popularnom televizijskom serijalu Homeland.

Spisateljsku karijeru Letts je započeo 1990. dramom Killer Joe koja se brzo prometnula u međunarodni kazališni hit. Šest godina kasnije napisao je Bug, čijom se ekranizacijom 2006. (uz pomoć Lettsa kao scenarista), filmu vratio William Friedkin. Isti je dvojac potom potpisao i ekranizaciju Killer Joa.

Za svoju slijedeću dramu, Man from Nebraska, Letts je 2003. bio nominiran za nagradu Pulitzer, da bi istu potom, kao i Tony za najbolju novu dramu, osvojio tekstom August: Osage County, o čemu smo vam detaljno pisali ovdje.

Kako će se pak s teretom uspoređivanja sa (kako smo i predvidjeli) za Oscara nominirane ekranizacije čije su protagonisticame bile Meryl Streep i Julija Roberts, nositi domaći izvođači predvođeni redateljicom Slađanom Kilibardom, provjeriti možete u Gavelli.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE