Naslovnica > PREDSTAVE > Kolovoz u okrugu Osage

Kolovoz u okrugu Osage

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Gotovo svim američkim kazališnim nagradama ovjenčana drama, u čijoj je filmskoj adaptaciji briljirala Meryl Streep, prvi je naslov po izboru novog Gavellina ravnatelja.

Crna komedija August: Osage County praizvedena je 2007. godine te potom 'pomela' sve američke kazališne nagrade – uz Pulitzera, nagrađena je i Tonyem, ali i Drama Desk nagradom za najbolji novi tekst, Drama League nagradom za novu produkciju i nagradom newyorkškog društva kritičara za najbolji novi tekst.

Posrijedi je priča o tri generacije velikog klana iz Oklahome, obitelji Weston, koja se uz svu silu poviješću nagomilanih problema, sad još mora suočiti i s činjenicom da je njezin pater familias Beverly – nestao. Propali pjesnik, čiji je brak natopljen alkoholom i opijatima, Beverly u prvoj sceni drame zaposli novu kućnu pomoćnicu te potom nestane bez traga, što će silom prilika okupljenoj disfunkcionalnoj obitelji uz brojne stare, otvoriti i neke nove rane…

Autor teksta, Tracy Letts, inspiraciju je našao u nedaćama vlastite obitelji, čiji je pater familias, 73-godišnji Dennis Letts, osobno zaigrao ulogu oca u originalnoj produkciji. Kostime je pak za istu predstavu potpisala Splićanka Ana Kuzmanić, multimedijalna umjetnica i modna kreatorica, koja je diplomirala na Likovnoj akademiji u Beogradu, a potom i na sveučilištu Northwesten, na kojem danas predaje kostimografiju.

Nakon izvorne, August je doživio svu silu američkih produkcija, ali i onih međunarodnih, pa je igran od Indije do Španjolske, da bi potom prava na ekranizaciju kupila The Weinstein Company.

Producenti od početka nisu krili oskarovske ambicije, a da misle ozbiljno potvrdili su angažmanom impresivne podjele o čemu smo vam pisali ovdje.

Upravo je ovaj tekst kao prvi naslov u svom amndatu na čelu GDK Gavella odabrao Boris Svrtan, da bi potom u nastupnom intervjuu za Jutarnji list izjavio:

'“Kolovoz u okrugu Osage” američke spisateljice Tracy Letts, u režiji Zagrepčanke Slađane Kilibarde, kazališno školovane u Beogradu. Po tom komadu snimljen je film u kojem je Meryl Streep dobila Oscara. Po svojoj snazi, dramskoj izravnosti, mnoštvu obrata, to je iznimno djelo. No, prije svega, donosi sedam fenomenalnih ženskih uloga.'

Problem je, međutim, u činjenici da Tracy Letts nije američka spisateljica, već - legendarni glumac i autor, koji je u dosadašnjoj karijeri - među inim - dva puta bio nominiran za Pultizera, od čega ga je jednom i osvojio. Ponosni je vlasnik i čak dvije nagrade Tony i one Drama Desk, a njegove su drame igrane na 15 jezika.

Letts je punih 11 godina bio član ansambla jednog od najcjenjenijih američkih kazališta - Steppenwolf scene u Chichagu, a 2013. je maestralnom interpretacijom osvojio i nagradu Tony za glavnu mušku ulogu u brodvejskoj produkciji klasika Tko se boji Viriginije Woolf? Trenutno ga, pak, možete gledati kao dijaboličnog i korumpiranog senatora Andrew Lockhartaa, u iznimno popularnom televizijskom serijalu Homeland.

Spisateljsku karijeru Letts je započeo 1990. dramom Killer Joe koja se brzo prometnula u međunarodni kazališni hit. Šest godina kasnije napisao je Bug, čijom se ekranizacijom 2006. (uz pomoć Lettsa kao scenarista), filmu vratio William Friedkin. Isti je dvojac potom potpisao i ekranizaciju Killer Joa.

Za svoju slijedeću dramu, Man from Nebraska, Letts je 2003. bio nominiran za nagradu Pulitzer, da bi istu potom, kao i Tony za najbolju novu dramu, osvojio tekstom August: Osage County, o čemu smo vam detaljno pisali ovdje.

Kako će se pak s teretom uspoređivanja sa (kako smo i predvidjeli) za Oscara nominirane ekranizacije čije su protagonisticame bile Meryl Streep i Julija Roberts, nositi domaći izvođači predvođeni redateljicom Slađanom Kilibardom, provjeriti možete u Gavelli.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter