Teaterdirektor

GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Glumci možda ponekad preuzmu stvar u svoje ruke i počnu sami voditi kazalište, no ipak pjevaju i sviraju kako je to naredio Wolfgang Amadeus Mozart...
autorski tim funkcija
Branka Kolarkoreograf
Ljubica Vuletićzborovođa
Peter Oschanitzkydirigent
Ivan Ivica Krajačredatelj
Wolfgang Amadeus Mozartskladatelj
Danica Dedijerkostimograf
Miljenko Sekulićscenograf
Nenad Tudakovićasistent redatelja

Teaterdirektor, u dramaturško-redateljskoj obradi Ivice Krajača zasnovan je na Mozartovom kratkom singspielu iz 1786., Der Schauspieldirektor, kojeg je poznati skladatelj napisao za natjecanje koje je održao car Jozef II. Cilj natjecanja bio je usporediti tradicionalni njemački singspiel s talijanskom operom, a protukandidat s talijanske strane bio je poznati Mozartov suparnik Salieri.

Mozartov se komad sastoji od tek četiri glazbena broja i podugačkih dijaloga koji su jako vezani za prostor i vrijeme skladatelja te se u modernim verzijama često zamjenjuju potpuno novim, a Krajač je za svoju verziju prilagodio ne samo libreto, već je odabrao i dodatnu glazbu, stvorivši od kratke jednočinke dva čina u trajanju od otprilike dva sata.

Priča je slična originalnoj, koja se također događala u kazalištu, no ovaj put je, uz podnaslov 'Hrvatsko kazališno čudo', redatelj odlučio odgovoriti na pitanje kako se snalazi jedna kazališna družina u novim tržišno-marketinškim uvjetima, nakon što je njihovo kazalište propalo i otišlo u stečaj. Glumci se po danu pretvaraju u poslovne ljude koji se bave privatnim biznisom, jer su igrajući na stotine najrazličitijih uloga naučili štošta, te su odlučili to znanje materijalizirati i tako financirati vlastite umjetničke projekte.

Hoće li u tome uspjeti, provjeriti možete u HNK Osijek, a uz redatelja Ivicu Krajača, autorski tim čine i dirigent Peter Oschanitzky, scenograf Miljenko Sekulić, kostimografkinja Danica Dedijer te koreografkinja Branka Kolar.

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI