Login za korisnike

Kekec

Jedan od najpoznatijih naslova slovenske dječje literature na Naj, naj, naj festival stiže iz Slovenskog mladinskog gledališča.

***

Kekec je glavni lik trilogije slovenskog omladinskog autora Josipa Vandota, koje se bave pustolovinama i nedaćama kroz koje prolazi mladi pastir po kojem je trilogija i naslovljena. Dijelovi trilogije su 'Kekec na hudi poti', 'Kekec na volčji sledi' i 'Kekec nad samotnim breznom', a prema motivima priča o Kekecu nastao je i jedan od najpoznatijih slovenskih filmova za djecu, kojeg je režirao Joze Gale.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=Zk0I-BU1uuc&feature=related]

Upravo taj film preuzeo je i možda najpoznatije dijelove priče, a to je spašavanje djevojčice Mojce od zlog gospodara, mrkog krivolovca Bedaneca, što su zajednički, uz mnoge muke uspjeli postići dobri djed Kosobrin te Kekec.

U izvedbi Slovenskog mladinskog gledališča na Naj, naj, naj festivalu možete gledati verziju koju potpisuje redatelj i koreograf Branko Potočan, a koja je nastala prema improvizacijama izvođača. Branko Potočan i inače je poznat po svojim plesno-kazališnim projektima, a u ovoj je predstavi, koristeći se jednako elementima suvremenog plesa i fizčkog teatra, kao i klasičnog dramskog kazališta, pokušao svoj osebujni autorski pristup koji odlikuje humor, teatralnost, te miješanje kazališnih žanrova, unijeti i u kazalište za djecu.

autorski tim
Josip Vandotautor teksta
Branko Potočanredatelj

izvođači
Draga PotočnjakBrincelj
Dušan TeropšičKekec
Ivan PeterneljRožle
Matej RecerBedanec
Olga GradPehta
Romana ŠaleharMojca

Odgovori