Naslovnica > PREDSTAVE > Zeleni kakadu

Zeleni kakadu

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
U Zagreb opet ulaze partizani, a Artur Schnitzler i Nino Škrabe savjetuju vam da se sklonite na sigurno - u obližnju gostionicu - koja se ne zove 'Je l me netko tražio' nego - Zeleni kakadu.

Iz pera Arthura Schnitzlera, doktora medicine, pisca austrijske književne moderne i jednog od najpoznatijih tematizera međuljdskih odnosa i seksualnosti, 1899. godine dolazi drama Zeleni kakadu.

Smještena je u vrijeme točno prije pada Bastille i početka francuske revolucije. 1789., a prostorno u gostionicu Zeleni kakadu, jedino mjestu na kojem se još više- manje mirno može raspravljati o kobnim temama koje postaju politička ali i posve osobna svakodnevica.

No, kako stvari ne bi ostale izvan konteksta prepoznatljive hrvatske povijesne građe, Nino Škrabe, koji je za ovu prigodu adaptirao poznatu Schnitzlerovu dramu, odlučuje političku pozadinu malo prilagoditi publici za koju je i namijenjena...

Njegov Zeleni kakadu smiješten je u vrijeme ulaska partizana u Zagreb, "naglašavajući time kako sve velike političke promjene ponekad tako očigledno podsjećaju jedna na drugu, mijenjajući jedino scenografiju oko sebe".

Predstavu je režirao Želimir Mesarić, te okupio veliki ansambl predvođen Ivicom Zadrom koji možete pogledati u kazalištu Komedija.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter