Naslovnica > PREDSTAVE > Alisa u zemlji čudesa

Alisa u zemlji čudesa

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
U sklopu Naj, naj, naj festivala pogledajte fantastičnu priču o djevojčici Alisi koja slijedi bijelog zeca i upada u svijet čudesa.

Na međunarodnom dječjem Naj, naj, naj festivalu uz Dansku, Rumunjsku i Bugarsku, predstavit će se i srpsko Malo pozorište Duško Radović s predstavom Alisa u zemlji čudesa. Knjigu je još 1865. napisao Charles Lutwidge Dodgson pod pseudonimom Lewis Carroll. Roman je vrlo brzo osvojio djecu zbog svoje maštovitosti i svijeta fantazije u koji uvlači čitatelja. Nakon zemlje čudesa, Carroll piše nastavak Alisa s onu stranu ogledala. Zbog svoje popularnosti priča je vrlo brzo pretvorena u animirani film, točnije više različitih verzija. Uslijedile su filmske ekranizacije, a Alisi je posvećena i posebna emisija Ulice Sezam. U kazalištu se najčešće izvodi kao mjuzikl, opera ili balet. Najpoznatija scena je ona na kojoj Alisa sudjeluje na ludoj čajanki, proslavi ne-rođendana.

Priča je to o djevojčici Alisi koja jednog ljetnog popodneva sluša priču starije sestre i utone u san. U snu vidi bijelog zeca koji nosi sat i odijelo te krene za njim i upadne u zečju rupu. Uz pomoć čarobnog napitka Alisa se smanji i ulazi u svijet u kojem žive neobična stvorenja; crv koji puši nargilu, vojska od karata, konji koji igraju kriket, ruža koja govori, ludi klobučar... Alisa upada iz avanture u avanturu neprestano se povećavajući i smanjujući, sve dok se ne nađe na suđenju pred kraljicom i zatim od straha probudi.

Malo pozorište Duško Radović osnovano je 1949. godine, isprva kao lutkarsko kazalište, te ove godine slavi šezdesetu obljetnicu. Izvode neke od najpoznatijih priča i bajki za djecu, te posebnu pažnju posvećuju mladima kojima su posvetili večernju scenu na kojoj izvode klasike dramske literature. Predstava 'Alisa u zemlji čudesa' namijenjena je djeci od 7+ godina.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter