Search
Close this search box.

Ježeva kućica (HNK VŽ & Pinklec)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Iako je preko noći prognan iz školske lektire, najpoznatiji jež u regiji omniprezentan je na repertoarim domaćih scena za djecu i mlade, pa tako od sezone 2014/2015 i onima HNK Varaždin i KD Pinklec.
autorski tim funkcija
Mira Stanićscenograf
Mira Stanićautor lutaka
Hrvoje Radnićskladatelj
Sanjin Rožićinspicijent
Tamara Kučinovićredatelj
Tamara Kučinovićoblikovatelj svjetla
Maja Svibenautor teksta

Po šumi, širom, bez staze, puta
Ježurka Ježić povazdan luta.
Lovom se bavi često ga vide,
s trista kopalja na juriš ide…

…početak je antologijske pjesme Branka Ćopića uz koju su odrastale brojne generacije.  Sama pjesma pogodna je za dramske adaptacije jer uz naslovnog Ježurku sadrži brojne druge ‘šumske’ likove, koji su već u izvornom materijalu predstavljeni  kroz elemente dijaloga.

Tako Ježurka na početku pjesme dobije pismo, tj. poziv na večeru kod Lije, a kad nakon obilnog objeda odluči otići kući, umjesto prespavati kod gostoljubive domaćice, ona odlučuje izvidjeti zašto je Ježurki njegova kućica draža. Putem joj se pridruže Vuk, Medo i Divlja svinja, te se proširi neistina kako je Ježurkina kuća prava palača, jer bi svatko do njih svoju kuću prodao za malo hrane…

No, kad konačno ugledaju Ježevu kućicu, ostanu začuđeni njenim skromnim izgledom, a Ježurka im svoj izbor objašnjava riječima:

Ma kakav bio moj rodni prag,
on mi je ipak mio i drag.
Prost je i skroman, ali je moj,
tu sam slobodan i gazda svoj.
Vrijedan sam, radim bavim se lovom
i mirno živim pod svojim krovom.
To samo hulje, nosi ih vrag,
za ručak daju svoj rodni prag!
Zbog toga samo, lude vas troje
čestite kuće nemate svoje.
Živite, čujem, od skitnje, pljačke
i svršit ćete – naopačke!

Ježurkine riječi pokažu se istinitima – te Medu, Vuka i Divlju Svinju, koji su Ježurku prethodno proglasili budalom uistinu stigne zla sudbina, dok Ježurka, i dalje skromno, uživa u svojoj slobodi…

Nakon što je ‘Ježeva kućica’ godinama  bila dio obavezne školske lektire, izgubila je svoje mjesto u čitankama, no zato su je različiti kazališni autori u posljednjih nekoliko godina odlučili vratiti u centar pažnje.

"Naš Ježurka nije lovac kao u originalu, no očaranost prirodom slijedi ga i u njegovim kazališnim putešestvijama, a vesela životinjska družina na čelu s Lijom pretvorila se u ozbiljnu izviđačku jedinicu kojoj je cilj saznati što to Ježurku čini toliko sretnim u njegovom domu i mogu li oni dio te sreće prisvojiti. Naravno, nije sve tako jednostavno – Ježurka možda zaista zna od kojih se tajnih sastojaka sreća sklapa, no to ne znači da ju je za sebe uspio sastaviti. Kako bi svi zajedno saznali što Ježurku muči, a što ga čini sretnim, Medo, Vepar, Vuk i Lija morat će izaći na kraj s brojnim preprekama, ali i otkriti što zapravo sreća za njih znači. I najvažnije, možda će usput pomoći Ježurki da pronađe jedini sastojak koji mu nedostaje.", zapisao je pak o svojoj verziji autorski tim ove produkcije.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE