Search
Close this search box.

Mobitel

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Je li današnji život uopće zamisliv bez mobilnih telefona, te služeli oni komunikacije ili alijenaciji?

S rukopisom katalonskog autora Sergi Belbela hrvatska se publika prvi put imala prigode upoznati još 2003. godine kad je u splitskom HNK izvedena njegova drama Poslije kiše. Sedam godina kasnijeu HNK Rijeka na repertoar je stavljen njegov tekst Ružna.

U sezoni 2014/2015 za Belbelovim opusom, točnije dramom Mobitel poseže neovisno kazalište Moruzgva, a koje je režiju predstave povjerilo Krešimiru Dolenčiću.

Pretpostavka od koje počinje drama jest da su se mobilni uređaji uvukli u naš život i sada je gotovo nemoguće zamisliti komunikaciju bez njih.

Nakon terorističkog napada u zračnoj luci četiri osobe shvatit će da su se njihovi životi nepovratno promijenili. U trenutku košmara u kojem ih zatičemo, oni su ovisni o tehnologiji - o svojim mobitelima.

Većina teksta napisana je kao niz monologa izgovorenih u mobitel, a četiri lika - dominantna poslovna žena, njezin manje dominantan sin, sredovječna žena na pragu depresije i njezina ništa sretnija kćer mogli bi se opisati i kao disfunkcionalni i egoistični, ali jednako tako i kao očajnici kojima bi jedna lijepa riječ ili gesta mogla promijeniti sve.  Dvije majke, dvije žene koje se bez ovakve nesreće možda nikada ne bi susrele, preživljavaju teroristički napad na aerodromu i se njihovi životi, ali i pogledi na život drastično mijenjaju.  To će ih natjerati da po prvi put razgovaraju onako kako do sada nisu mogle ili imale hrabrosti.

Pa makar i mobitelom....

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE