Naslovnica > PREDSTAVE > Thérèse Raquin

Thérèse Raquin

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Zolina psihološka studija u njegovoj vlastitoj adaptaciji na scenu HNK Zadar stiže u režiji Jasne Ančić i Vinka Radovčića.
autorski tim funkcija
Émile Zolaautor teksta
Vinko Radovčićredatelj
Vinko Radovčićdramaturg
Jasna Ančićredatelj

Začetnik francuskog naturalizma Émile Zola svoj je roman Thérèse Raquin, a što ga je sam nazvao velikom psihološkom i fiziološkom studijom objavljivao prvou nastavcima u časopisu L'Artiste, a potom i kao knjigu 1867.

Roman je odmah postigao golemi uspjeh, a istom je dodatno pomogla i činjenica to ga je kritičar Louis Ulbach osudio kao - pornografski i nemoralan. Odgovor na tu kritiku Zola je uključio u predgovor drugom izdanju knjige, 1869. godine, a taj se tekst dans smatra naturalističkim manifestom.

Zola je potpisao i adaptaciju romana za kazalište, a koja je praizvedena 1873. godine.

Upravo taj tekst predložak je za prvu premijeru HNK Zadar u sezoni 2014/2014, a što ga na scenu postavlja dvojac Jasna Ančić i Vinko Radovčić, koji produkciju najavljuju ovako:

"Za dramu Thérèse Raquin, koju je Zola dramatizirao 1873., gotovo bi se moglo reći da je francuska verzija ruskoga romana Zločin i kazna. Thérèse i njezin ljubavnik Laurent odlučuju ubiti Camillea, njezina ljubaznog, ali bolesnog muža i u tome uspijevaju ne izazivajući sumnju. Camille pogiba u nesreći s čamcem, a Laurent spašavajući Thérèsin život postaje heroj. Ljubavnici ostaju razdvojeni godinu dana sve dok obiteljski prijatelji ne predlože njihovo vjenčanje. No oni su nesretni, opterećeni osjećajem krivnje. Na kraju Thérèsina tetka otkriva istinu, ali doživi moždani udar i ne može ništa reći. Samo ih gleda, a njezina prisutnost ljubavnike otjera na put uništenja..."

Odgovori