Naslovnica > VIJESTI > INFO > Ludus online

Ludus online

'Jedine pozorišne novine na Balkanu' prešle su s papirnatog u on-line izdanje.
Share on facebook
Share on twitter

Udruženje dramskih umetnika Srbije godinama je izdavalo LUDUS, 'jedine pozorišne novine na Balkanu'. No, vrijeme i kriza učinili su svoje pa je posljednjih par godina LUDUS zapravo 'životario' na društvenim mrežama i na mrežnim stranicama samog udruženja.

Sve to promijenilo se danas, službenim pokretanjem LUDUS on-line izdanja, o čemu  urednica, Maša Stokić, kaže:

"Marketinška terminologija, kao jedan od ključnih izraza, izdvaja VIDLJIVOST… Stari, papirni oblik Ludusa bio je sve – samo ne to. Razlozi su različiti, čini se da je materijalni bio ključan: pozorišta širom Srbije nisu obnavljala godišnju pretplatu, mada je ona za nekolicinu brojeva iznosila manje nego mesečno izdvajanje za pres kliping; pozorištnici su se uzdali da će nova (a sve ređa, tokom poslednjih 15 godina) izdanja Ludus-a prelistati u matičnim teatrima; ljubitelji – uglavnom nisu znali gde da ga nabave, ili još grđe – ni da postoji. Jedina pozorišna novina na Balkanu, tako je lagano gasnula; svedena manje više na par zaluđenika (i autora i čitalaca), koji su značaj ovakvog izdanja shvatali. Koliko je devedesetih godina prošlog veka misija Ludusa bila jasna, otvarala svojevrsni prostor slobode komunikacija, informacija, mišljenja i poetika, toliko je u prvoj deceniji XXI veka doslovno pregažena brzinom, karakterističnom za tehničko-tehnološku eru i razvoj virtuelnog, sajber, IT (nazovite ga kako hoćete) sektora.

Dostupnost teatarskih informacija, tema, kreativnog procesa preodenuta je u tabloidnost dnevne štampe, umrežene preko linkova mnoštva sajtova, a primat je uvek na onim pričama koje u sebi nose dozu senzacionalizma, skandala. Suština pozorišta zagubila se u diktatu vremena u kome živimo.

Prelazak Ludusa, posle dve godine partizansko-andergraund snalaženja sa stranicama na sajtu Udruženja dramskih umetnika Srbije i Fejsbuku, najzad u formu elektronskih novina omogućiće upravo VIDLJIVOST… Ludus onlajn podrazumeva dostupnost svima koji za pozorište ovde i dalje mare, pokušavaju da ga obogate – svejedno da li u umetničkom, da li u sistemsko-regulativno-organizacionom pogledu… Podrazumeva povezivanje i razmenu ne samo na lokalnom nivou, već i u regionu, a vremenom (nadam se) i u svetu. Vidljivost, dostupnost i povezivanje doprineće da se pronađu i druga sredstva finansiranja, od onih oskudnih koje država izdvaja.

Da li će ikada više Ludus biti štampan – ne znam… Znam, međutim, da će opstanak pozorišnih novina u virtuelnom svetu, novoj formi i mediju, otvoriti prostor za ono što je ključno za opstanak pozorišta: uspostavljanje perspektive i standarda."

Ludus online, s kojim će Teatar.hr blisko surađivati, možete pronaći ovdje.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI