Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Medijski linč glumca – sramota za novinarsku profesiju

Medijski linč glumca – sramota za novinarsku profesiju

Kulturne i novinarske krugove u susjednoj Srbiji potresa ovih dana golemi skandal, u čijem se središtu zaslugom tabloida Blic našao glumac Goran Jevtić.
Share on facebook
Share on twitter

Blic je, naime, na svojoj naslovnoj stranici objavio anonimnu optužbu za seksualno zlostavljanje, te tako praktički pozvao na linč glumca Gorana Jevtića, široj javnosti najpoznatijeg po ulogama u filmovima  Parada i U zemlji krvi i meda.

Pomniji čitatelj, ako takvih među konzumentima tabloida uopće ima, iz objavljenog je teksta mogao razabrati kako je zapravo riječ o privatnoj tužbi, a ne postupku po službenoj dužnosti, te kako nadležne službe tek trebaju utvrditi ima li za istu osnove.

No, šteta je počinjena, Jevtić je na naslovnici zapravo proglašen pedofilom i silovateljem, a sve u svrhu podizanja naklade.

Jevtićevi su kolege stoga pokrenuli on-line peticiju podrške, koju je u 24 sata potpisalo gotovo 4.500 ljudi, a u kojoj se među inim kaže:

"Mi, dole potpisani, izražavamo javni protest protiv teksta, naslova i celokupne redakcijske opreme centralnog članka naslovne strane dnevnog lista "Blic" od dana 22. oktobra 2014. godine.

Ovaj sramni tekst i još sramnija redakcijska oprema izlaže našeg kolegu, dramskog umetnika Gorana Jevtića, nečovečnom medijskom linču, koji se ne zasniva samo na samom tekstu, već i na nedostatku moderacije u brojnim komentarima na online izdanju ovog članka...

...Ovim gnusnim tekstom, naslovom i sasvim jasnom moderacijom komentara, list "Blic" izvrgava ruglu, izaziva javnu hajku i medijski linč kakav smo toliko puta videli u slučaju drugih javnih ličnosti..."

Na cijeli je slučaj odmah reagirala redakcija on-line magazina LUDUS, što ga izdaje Društvo dramskih umjetnika Srbije, a njihovo priopćenje pod naslovom Sramota za novinarsku profesiju, prenosimo u  cijelosti:

***

Sramota za novinarsku profesiju

Uredništvo Ludus-a smatra da je novinski tekst, objavljen danas, 22. oktobra,  na naslovnoj strani dnevnog lista BLIC,  u kome se pominje naš član, dramski umetnik Goran Jevtić – skandalozan i sramotan, potpuno u suprotnosti sa svim etičkim i profesionalnim postulatima novinarske struke. Obzirom da je iskorišćena pravno nedokazana informacija, Ludus će podržati višestruko nagradjivanog umetnika u odbrani ne samo svojih, već i prava svih i privatnih i javnih lica, kao i dramskih umetnika, protiv ovakve senzacionalističke popularizacije medija. Dokazivanjem postojanja krivičnog slučaja bave se istražni organi Republike Srbije, a dokazivanjem krivice – pravosudni sistem. Sve ostalo – je zloupotreba medija.

Za uredništvo Ludus-a:

Glavni i odgovorni urednik

Maša Stokić

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI