Izvoz: balet Frane Đurovića na Danima svjetske glazbe u Poljskoj

U srijedu, 8. listopada, balet ‘My Name Is Nobody’ Frane Đurovića bit će izveden na Danima svjetske glazbe u Poljskoj, u Wrocławu.

  

‘Balet Frane Đurovića u koreografiji Maximiliana Volpinija istražuju zapadnjačku povijest ideje o sustavu integracije pojedinca u društvo pojedinaca, koja se s jedne strane oslanja na njihovu psihološku želju da budu vođeni, odnosno da njihova pojedinačna mišljenja budu prevladana (supreme) zajedničkom ideologijom koje je nositelj jedan izniman, prevladavajući pojedinac, dok se s druge strane istom odupiru idejom pobune i revolucije koja je upisana u same temelje monoteističkih religija zapada. Ideolog koji vodi narod, odnosno ideologija kao opća politička ideja koja nadvladava ostale političke ideje puka osnova su uređenja svih društvenih sistema zapada kroz povijest do danas. Pitanje prevlasti jedne velike ideje nad mnoštvom sitnih je ujedno i prirodoslovno pitanje prevlasti vođe čopora nad čoporom – ako se prevlast uspješno ne provede, sustav će se samoukinuti.

Balet My Name Is Nobody ili Zovem se Nitko želi postaviti pitanje je li ta psihološka potreba za jednakom pripadnošću svih, bez obzira na njihovu volju, nasilničke i mutantske prirode ili pak iskaz volje za lijepim i dobrim, odnosno konformizam koje ljudsko društvo nastoji aktualizirati?

Arthur Schopenhauer, prečesto optuživan za mizantropiju, makar je poput Tolstoja zapravo bio istinski filantrop, zapisao je: ‘Ljudska egzistencija mora biti neka vrsta greške’.

Suprematizam će, kao izvorna ideja nadvladavanja, stoga biti dramski okidač koreografsko-izvedbene slike baleta koja će politiku pokreta usustavljivati u odnosu na veliki bijeli kubus – scenografski, determinirajući element. Mogli bismo balet Zovem se Nitko nazvati prema tome suprematističkim baletom.’ (dramaturginja Irena Čurik)

Najavu u formi video spota sklopio je sam koreograf, Massimiliano Volpini:

Autor glazbe i videa je Frano Đurović, a plesači su: Dina Ekštajn, Irena Mikec, Petra Valentić, Ida Jolić, Zvonimir Kvesić.

My Name Is Nobody je praizveden 11. travnja 2011. na MBZ-u u Varaždinskom HNK, te ponovljena u okviru Dubrovačkih ljetnih igara.

Sviđa vam se ovaj tekst?
Pomognite nam da ih objavimo još i ostanemo neovisni o oglašivačima i politici:
pretplatite se na Teatar.hr ili platite članak SMS porukom.